Jeugdfilm Storm op komst

De historische jeugdthriller STORM, die zich afspeelt in de late middeleeuwen, vertelt het verhaal van de 12-jarige Storm Voeten (Davy Gomez), wiens vader Klaas (Yorick van Wageningen) in het geheim verboden teksten drukt. Wanneer hij wordt betrapt op het verspreiden van de brief van Maarten Luther door inquisiteur Frans van der Hulst (Peter van den Begin), is het aan Storm en het weesmeisje Marieke (Juna de Leeuw) om zijn vader van de brandstapel te redden.

Op de set van STORM waan je jezelf in het oude Antwerpen. Modder bedekt je schoenen en de geur van stro kruipt je neusgaten in. Voor de film werden volledige delen van het historisch Antwerpen nagebouwd, om de sfeer van de middeleeuwen terug te laten leven. Het ondergrondse gangenstelsel van de Antwerpse ruien - waar een groot deel van de film zich afspeelt - werd evenwel opgenomen in een studio in Luxemburg. Die werd voor de gelegenheid volledig onder water gezet en met ratten ‘bevolkt’. Voor de bovengrondse scènes bouwden de makers een deel van de Antwerpse binnenstad na op basis van oude tekeningen en schilderijen, omdat in de stad zelf weinig van de middeleeuwse sfeer is overgebleven. Een schoenwinkel, een bakkerij, een bar en twee drukkerijen sieren de straten op de nagebouwde set, waar acteurs in grauwe kostuums rondlopen. Een grijs kleurenpalet overheerst, wat we wel vaker zien in films die zich in de middeleeuwen afspelen.

Met een budget van 6 miljoen euro werden kosten noch moeite gespaard. De coproductie tussen de BeNeLux kan zelfs rekenen op green screens, waarmee ze de middeleeuwse straten digitaal zullen uitbreiden. Voor de Nederlandse regisseur Dennis Bots is het zijn grootste project ooit. “Het is een groot budget, dat is waar, maar ik doe altijd gewoon mijn werk. Op elke set moet ik alles in goede banen leiden, dat is ook hier het geval.”

In de hoofdrollen van Storm en Marieke vinden we twee Nederlandse kinderen: Davy Gomez en Juna de Leeuw. Gomez is in Nederland bekend van op de planken, in musicals zoals Pinokkio en Shrek, De Leeuw heeft reeds ervaring in televisieseries. Ook kunnen we rekenen op Yorick van Wageningen (The Girl with the Dragon Tattoo), Maarten Heijmans (Ramses), Laura Verlinden (Le Tout Nouveau Testament), Peter van den Begin en Angela Schijf (Flikken Maastricht), die voor het eerst in drie jaar terug op het scherm te zien zal zijn.

Het centrale thema van STORM is vrije meningsuiting. Dat is vandaag meer dan ooit relevant, denk maar aan de opkomst van sociale media. Toch zijn inquisitie, de brandstapel en het begin van de boekdrukkunst ingewikkelde thema’s voor kinderen. “Wat ik vooral belangrijk vind is dat je een film duidelijk en tastbaar maakt”, vertelt Bots. “Je kijkt naar een film over een jongetje dat zijn vader wil redden, iets waar iedereen zich in kan vinden. Op die manier krijg je automatisch het verhaal en zijn betekenis mee.” Bots is vooral bekend als cineast van jeugdseries en –films als Het Huis Anubis en Zoop. Zijn vorige film Oorlogsgeheimen dateert van 2014. “Ik regisseerde eerst films voor volwassenen, later werd ik voor een jeugdserie gevraagd en sindsdien ben ik bij die doelgroep gebleven. Wat ik zo leuk vind aan kinderen en jongeren is dat ze altijd eerlijk zijn. En je kan hen nog iets bijbrengen.” 

Op de film is het nog wachten tot 2017, maar in oktober verschijnt er een boek dat moet dienen als een soort aankondiging voor STORM. Het scenario van de film werd geschreven door de Nederlandse Karen van Holst Pellekaan en verscheen onder de naam Falko - Letters van Vuur. De uiteindelijke titel werd veranderd in STORM. “Je begint natuurlijk altijd met een werktitel, maar we hadden een sterkere naam nodig”, zegt Bots. “Het jongetje heeft heel wat in zich, en met de naam Storm komt dat meer tot uiting. Er zit meer kracht en avontuur in die naam, net als in de hele film.”

 

Geschreven door SAVANNAH GELUYKENS & AMBER PAULUS
 
onomatopee