Jeugdfilmfestival (JEFF) 2016

Voor hen die er zich van willen vergewissen dat de jeugd van tegenwoordig niet alleen vrij apatisch met hun smartphone of gameboy aan de slag zijn, doen er goed aan om tijdens de krokusvakantie (de eerste helft van februari) hun licht eens te gaan opsteken op het Europees Jeugdfilmfestival, kortweg JEFF geheten. In Antwerpen en in Brugge en op ook nog andere plekken in het land.

Tussen de openingsfilm de Deense animatiefilm MINI EN DE MUGGEN (Jannik Hastrup en Fleming Quist Moller) op 31 januari en de Franse afsluiter REIS NAAR HET NOORDEN (Rémi Chayé) op 14 februari worden 9 films in competitie vertoond die nog niet in Vlaanderen verdeeld zijn. Daarbij STORMWIND II van de Duitse Katja van Garnier wier vorige film in 2014 tijdens JRFF de publieksprijs wegkaapte. DE BOSCAMPI'S van Arne Toonen die in (zijn) Nederland de publieksprijs alsook de familiefilm-jury prijs won, of het veelvuldig bekroonde Zweedse MY SKINNY SISTER (foto) van Sanna Leuken, die – met gesloten ogen – al getipt wordt om haar prijs te komen ophalen. Voorts een handvol films voor kleuters met GUS van Fransman Christian de Vita of RAAF, DE KLEINE ROVER van de Duitsers Sandor Jesse en Ute van Münchow-Pohl ondermeer.

Voor de wat ouderen CUT THE CRAP met 6 films die puberproblemen aansnijden, waaronder BROTHERS van Noor Aslaug Holm over broeder... liefde, het veelgelauwerde ABOUT A GIRL van Duitser Mark Monheim over jongeren en zelfmoord alsook de cultfilms in wording : PRINS van Nederlander Sam de Jong en SOCIAL SUICIDE van de Brit Bruce Welch over de gevaren van de sociale media.Behalve de films dienen ook een tiental workshops vermeld, die dagvullend zijn – lunchpakket meebrengen bijgevolg – en waar je kan leren hoe een film wordt gemaakt, kostuums ontworpen en speciale effecten precies in elkaar zitten. Er is tevens gelegenheid om te experimenteren met audiovisuele installaties.Ook aan decentralisatie is gedacht met vertoningen te Brugge, Gent en Kortrijk, dit om ondermeer de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Of het dan allemaal een hoera stemming is... Nee, de gebroeders Grimm verfilming van DE ZEVEN RAVEN door de Tsjechische Alice Nellis beantwoordt misschien niet aan het profiel van JEFF, en dat is wel een beetje jammer, maar SHANA – THE WOLF'S MUSIC van Zwitser Nino Jacusso – geboren in Italië – over een meisje dat haar moeder verloor en opgescheept zit met haar aan alcohol verslaafde vader is dat wel. Met SPARTACUS & CASSANDRA is niks mis, doch de film loopt al sedert 11 november 2015 in de gewone bioscoop.

Geschreven door ZENO CORNELIS