Jeugdfilmfestival: koken met JEF

Wie krokusvakantie zegt, denkt sowieso aan het jeugdfilmfestival dat vanaf dit jaar JEFfestival heet. ZOOKS, een Belgische animatiefilm van Kristoff & Dimitri Leue, opende de festiviteiten al op 4 februari. Het hoofdmenu wordt vanaf vandaag geserveerd in Antwerpen, Brugge, Kortrijk, Gent en Strombeek-Bever.

De feestelijkheden op het vlak van jeugdfilm zijn nooit zo lekker geweest als dit jaar, want het centraal gekozen thema is: koken. Na de compilatiefilms op zondag om 10u30 van LABAN MAAKT ER EEN POTJE VAN (+3 jaar) uit Zweden en om 14u KEUKEN KOTERS verzameld uit diverse landen kunnen jonge smulpapen zelf aan de slag met pollepel en schepspaan in de masterclasses ‘soep opera’ op maandag en ‘JEF Kok’ op dinsdag.

Het belangrijkste blijven gelukkig de films en in navolging van andere filmfestivals is ook hier een heuse tv-serie binnengeslopen: ZENITH (+9 jaar) van de Nederlanders Maurice Trouwborst en Tomas Kaan. 175 minuten lang en gespreid over 7 episodes is het de ruimste brok kijkvoer, met twee kinderen die tot hun ontsteltenis vaststellen dat hun ouders zich door robots hebben laten vervangen.

Een tip voor de komende week is alvast het spannende BELLE EN SEBASTIAAN 3: VRIENDEN VOOR HET LEVEN (+8 jaar) van de Fransman Clovis Cornillac, met winterse berglandschappen vol ongerepte sneeuw, de vriendschap tussen Sebastiaan en zijn witte herdershond met kleine puppy's alsook de wijze oude César. Het geluk wordt verstoord door Joseph – gespeeld door regisseur Cornillac zelf – die Belle en de kleintjes komt opeisen. Dat gebeurt in een soms beangstigende westernstijl, waar het paard werd ingeruild voor een terreinwagen. Moeder Belle merkt meteen het gevaar en samen met haar kroost en jonge vriend verschuilen ze zich voor de donkere geweldenaar.

De Nederlandse Ineke Houtman zorgt voor een andere aanrader. Zij heeft al een handvol jeugdfilms op haar naam staan en haar nieuwste HOTEL DE GROTE L (+9 jaar) hoort perfect in dat rijtje thuis. De moeder van Kos is overleden en zijn vader belandt met hartproblemen in het ziekenhuis. Kos wordt de man in het hotel en afgezien van de zorg voor de gasten moet hij ook nog rekening houden met zijn drie zussen, die meer voor problemen zorgen dan hem een helpende hand toe te steken. Ondanks alle kolder is hier een duidelijke onderlaag voel- en zichtbaar: hoe kijken jongens naar meisjes en omgekeerd.

Het festival blijft ook dit jaar trouw aan zijn motto: voor jongeren en door jongeren. Zij hielpen mee het programma samen te stellen, ook de tienerfilms die elke avond om 19u30 worden vertoond. Vorige edities hebben al aangetoond dat daar best pittige films tussen kunnen zitten. Duitser Fatih Akin kreeg in 2004 een Gouden Beer voor het beenharde Gegen die wand, maar dat hij ook probleemloos een schitterende jeugdfilm kan maken bewees hij met TSCHICK (+12 jaar). Aan de basis ligt het gelijknamige boek van Wolfgang Herrndorf en dat is pittige kost, al besteedt de film minder aandacht aan het uit elkaar vallende gezin van de 14-jarige Maik Klingenberg. De verveling van de tiener die in zijn eentje zijn vakantie probeert door te komen, wordt doorbroken door de altijd goedgemutste Tschick, getooid met een vreemd hoog opgeschoren kapsel. Met een gestolen auto trekken ze de wijde wereld in en leren enkele belangrijke levenslessen.

Zoals de vorige jaren kiezen verscheidene jury’s winnaars uit de 10 lange en 11 korte films. Nieuw zijn de Felix Vanginderhuysen Distributie Prijs, die een verspreiding over cinema’s in Vlaanderen garandeert, en de Keuze van Ketnet, waar een vertoning op de openbare zender aan vasthangt. De winnaars worden bekendgemaakt op zondag 18 februari vanaf 14u.

Meer informatie: www.jeffestival.be

Beeld: BELLE EN SEBASTIAAN 3: VRIENDEN VOOR HET LEVEN

Geschreven door ALFONS ENGELEN