Jeugdfilmfestival vanaf morgen van start in vier steden

Afgezien van het onlangs boven de doopvont gehouden nieuwe wereldfilmfestival Mona en het eendaagse Ciné Public, blijft het vrij rustig op het vlak van filmfestivals in de Scheldestad. Wel is er daar bij het Zuiderspershuis en Ecohuis de 17de editie van het Europees Jeugdfilmfestival (JEFF), de hele krokusvakantie, van 25 februari tot 5 maart. Het festival vindt verder plaats in Brugge (Cinema Lumière en Liberty), Gent (Sphinx en Studio Skoop) en Kortrijk (Budascoop). Wat het zo uniek maakt? Dat het niet alleen een filmfeest is ‘voor’ jongeren, maar vooral ook ‘door’ jongeren gedragen.

Dat bleek afgelopen zaterdag al toen enthousiaste jongeren in Antwerpen in Het Paleis – op het Theaterplein – de Belgisch-Nederlandse historische avonturenfilm STORM – LETTERS VAN VUUR van Dennis Bots (Oorlogsgeheimen) als een vooruitgeschoven proloog te zien kregen.

Drie handige hokjes

Tijdens het festival zelf zijn de films in drie categorieën onderverdeeld, handig om niet in “een verkeerde voorstelling” te belanden. Zo kunnen kleuters (van 3 tot 5 jaar) naar het schattige MOLLY MONSTER, een kleurrijke animatiefilm van de Duitse debutanten Matthias Bruhn en Michael Ekbladh over een lief monstertje dat erbij wil zijn wanneer haar broertje of zusje uit het ei zal kruipen en met het oog daarop een fantastische reis onderneemt. Of naar het Noorse SOLAN & LUDWIG – DE GROTE KAASRACE van Rasmus A. Sivertsen, waarin een snaterende eend, een voorzichtige egel en een uitvinder dolle avonturen beleven.

JEFF (van 6 tot 11 jaar) heeft in avant-première BLANKA van Japanner Kohki Hasei, helemaal opgenomen in de sloppenwijken van de Filipijnse metropool Manilla met kindsterretje Cydel Gabutero die geld spaart om ... een moeder te kopen. In deze selectie zit ook de uitstekende animatiefilm MIJN NAAM IS COURGETTE van Claude Barras, het zeer geanimeerde én ontroerende relaas van een weesjongen in een tehuis, die onder meer in Namen (FIFF) de prijs voor de beste fotografie kreeg en een goede kans maakt om op 26 februari ook een Oscar in de wacht te slepen.

Cut the crap (van 12 tot 16 jaar) omvat amper zes films, waaronder MY FIRST HIGHWAY (beeld) van Belg Kevin Meul. Zijn debuut gaat over een fiks uit de hand lopende coming-of-agefilm over de gevolgen van een aanranding. De film wordt voorafgegaan door CADET van dezelfde filmmaker, een ontluisterende tragedie over een 13-jarige jongen die de droom van zijn vader moet realiseren, en gevolgd door het Nymphonic Orchestra met een mix van beeld en geluid. Waar voor je geld dus.

In competitie

Zoals elk degelijk festival heeft JEFF ook een competitieluik bestaande uit 10 films waaronder de openingsfilm STORM en het dubbelprogramma van PANIEK IN HET DORP door de bekende Belgische animatoren Vincent Patar en Stéphane Aubier. Bij de competitiefilms hoort ook een kortfilm. In het geval van het Zweedse DRAGONHEART van Linda-Maria Birbeck & Klas Karterud is dat AMPERSAND van Charlotte Dewulf, die met het sprookjesachtige Eefje Donkerblauw een paar jaar geleden alle harten sneller deed slaan. Om naar uit te kijken dus.

Niet alleen films kijken …

Gooi na de voorstelling je toegangsticket niet weg, want je kan er gratis mee gaan experimenteren in LABOJEFF en jezelf bijvoorbeeld transformeren in een hologram, of zelf een kortfilm maken.

Niet minder dan drie masterclasses moeten toch even worden aangestipt: het van Ketnet bekende RINTJE (voor 4- tot 6-jarigen) met Anna Heuninck, die meer komt vertellen over bewegende beelden. Michael en Andrew Van Ostade, bekend van DANSE MACABRE, lichten het proces en de betekenis van slow motion toe (aan 6- tot 9-jarigen). En ten slotte wordt de masterclass STUNTEN (voor 9- tot 12-jarigen) verzorgd door Het Blaze Stuntteam. Omdat het hier een dagvullend programma betreft, is het noodzakelijk om een lunchbox mee te brengen.

Helaas zullen sommige kinderen, ziek of verhinderd het feest moeten missen ... Niet dus, want sedert 2011 is er BEDFILMPRET met een eigen online programma en prijs. Lees daarover meer op www.jeugdfilmfestival.be/nl/bedfilmpret.

Beeld: Still uit My First Highway (Kevin Meul)

Geschreven door ALFONS ENGELEN
 
onomatopee