Kattenfilmpje van Britt Raes bekroond op Anima

Het tekenfilmpje CATHERINE van de Gentse Britt Raes heeft zondag op de slotavond van Anima 2017 in Flagey te Brussel de Prijs voor de Beste Belgische Kortfilm (2500 euro) gewonnen. De twee andere hoofdprijzen van 2500 euro in de nationale competitie gaan naar LA RENTRÉE DES CLASSES van Stéphane Aubier en Vincent Patar (het duo van 'Panique au village') en naar het afstudeerwerk POUR UNE POIGNÉE DE GIROLLES van Julien Grande, student aan ENSAV La Cambre.

CATHERINE (2016, 11’51”) is het bitterzoete verhaal van een meisje dat het ene troeteldier na het andere verslijt. Een kitten blijkt nog het best bestand tegen Caths soms hardhandige genegenheid. Het verhaal volgt het meisje en haar opeenvolgende katten tot ze een oude, gekke cat lady is. CATHERINE is goed opgebouwd, grappig verteld en met verrassende wendingen. Achter de humor zit ook bittere ernst, want de liefde voor katten staat soms de toenadering tot mensen in de weg. Vormelijk is alles supereenvoudig gehouden met grote vlakken en pasteltinten. Britt Raes studeerde in 2010 af aan KASK in Gent en is sindsdien op uiteenlopend gebied artistiek actief.

In LA RENTRÉE DES CLASSES, de nieuwste van animatieanarchisten Aubier & Patar, doen Indiaan en Cowboy het onmogelijke om een tochtje naar de maan te winnen. In schilderachtige taferelen heeft Julien Grande het in zijn eindwerk POUR UNE POIGNÉE DE GIROLLES over een overijverige man die met zelfgeplukte paddenstoelen zijn bijdrage wil leveren aan de gezinsmaaltijd.

De jury van de internationale competitie gaf haar Grote Prijs voor de Beste Kortfilm (2500 euro) aan AMONG THE BLACK WAVES van Anna Budanova (Rusland). De kortfilm DECORADO van de Spaanse filmmaker Alberto Vázquez ontving de Speciale Prijs van de Jury. Met die donkere komedie won hij recent in zijn thuisland nog de Goya voor Beste Kortfilm, naast een Goya voor Beste Lange Animatiefilm voor Psiconautas, los niños olvidados (met coregisseur Pedro Rivero). De Prijs van de Filmkritiek, toegekend door de filmpersbonden UBFP en UFK, was voor de kortfilm ESTILHAÇOS van José Miguel Ribeiro (Portugal). BLIND VAYSHA van de in Canada werkende Bulgaar Theodore Ushev kreeg de Publieksprijs voor de Beste Kortfilm. Dit werk werd bovendien onderscheiden met de Prijs van de Creatieve Revelatie (2500 euro).

YOUR NAME van de Japanse tekenfilmer Makoto Shinkai sleepte de Publieksprijs voor Beste Langspeelfilm in de wacht. Het fantastische verhaal van een jongen en een meisje die in hun dromen elkaars gedaante en leven overnemen was vorig jaar de nummer één van de bioscoopkassa’s in Japan en verovert ondertussen de rest van de wereld. Een uitstekende tekenfilm, maar volgens ons geen reden om Shinkai uit te roepen tot de nieuwe Hayao Miyazaki; die staat artistiek toch nog een paar trapjes hoger. De oprichter van de beroemde Studio Ghibli bevestigde trouwens onlangs dat hij ondanks zijn al meermaals aangekondigde pensioen toch nog aan een volgende animatiefilm werkt.

De 36ste editie van Anima stond voor een stuk in het teken van de Franse tekenfilmmeester Jean-François Laguionie. Hij presenteerde zijn LOUISE EN HIVER, een ontroerende mijmering over het leven en ouder worden. Ook een deel van zijn vroegere werk kon worden herontdekt. Ook deze zeventiger is niet van plan er meteen mee op te houden; hij werkt ondertussen aan twee nieuwe projecten. Volgens de organisatoren waren er dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan de 42.000 in 2016. Zeker twintig voorstellingen in de kleine zaal 5 van Flagey waren uitverkocht.

Het volledige palmares is terug te vinden op www.animafestival.be

Beeld: CATHERINE (Britt Raes)

Geschreven door LUK MENTEN