Kijkwijzer vervangt KNT-label

In 2015 veroorzaakte KNT-film ‘Black’ nog een opstootje in Brusselse Kinepoliszalen omdat jongeren onder 16 toch de zaal ingingen. Na 99 jaar en 8 maanden komt er binnenkort een einde aan de verouderde filmkeuring.

Sinds september 1920 gold in ons land een filmkeuringswet die enkel het onderscheid maakte tussen kijkers die al of niet 16 zijn. Na vele jaren praten en politieke desinteresse is er nu een nieuwe classificatie voor in België gereleasete films die zal ingaan op 8 januari 2020. De Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap evenals de Gemeenschappelijke Gemeenschapscomissie hebben besloten het bestaande Nederlandse classificatiesysteem Kijkwijzer te gebruiken. Voor de Frans- en Duitstalige Belgen zal het systeem bekendstaan onder de naam Cinecheck.

Kijkwijzer bestaat uit een onderverdeling in zeven leeftijdscategorieën (alle leeftijden, vanaf 6 jaar, vanaf 9 jaar, vanaf 12 jaar, vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar) en een toebedeling van enkele pictogrammen over de inhoud (geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik).

Bijna honderd jaar was het wettelijk niet toegestaan om iemand onder de 16 een film voor 16-plussers te tonen. In de praktijk valt dat echter nauwelijks te controleren. Bioscoopzalen zijn daarvoor niet voldoende uitgerust. Nog los van het personeel dat daarbij nodig zou zijn, kunnen ze niet zomaar naar de identiteitskaart van bezoekers vragen. Bovendien kopen veel mensen hun tickets online. Dat ziet voormalig minister van Cultuur, Jeugd en Media Sven Gatz als een belangrijke reden voor verandering: “Samen met de collega’s hebben we besloten een moderner systeem uit te werken dat meer op mediacompetenties gericht is, zowel van de kinderen als van de ouders. Het is dus geen verbod meer en veel fijnmaziger. De dialoog tussen ouders en kinderen zal beslissen of ze naar een film gaan kijken of niet.”

Het Kijkwijzersysteem is niet nieuw. Al twintig jaar geldt de classificatiemethode in Nederland voor bioscoopfilms en ook voor televisie en VoD-sites als Netflix. In België zal Kijkwijzer voorlopig enkel bioscoopfilms classificeren. Waarom nemen wij het systeem van Nederland over in plaats van er zelf een te maken? “Twee redenen eigenlijk. Er is een economische reden: films in onze regio worden vaak op Benelux-niveau uitgebracht en dan is het handig om eenzelfde regeling te hebben. Het belangrijkste argument is echter dat de Nederlandse Kijkwijzer op wetenschappelijke gronden gestoeld is. De verschillende pictogrammen en de leeftijdscategorieën rusten op een wetenschappelijke aanpak die regelmatig wordt bijgestuurd. Dat is veel objectiever en veel meer te motiveren dan de vroegere filmkeuringscommissie en er is meer ruimte voor nuance”, zegt Gatz.

Welke pictogrammen bij een film verschijnen is de verantwoordelijkheid van de distributeurs. Zij moeten een grondige vragenlijst beantwoorden over de film die ze in de zaal brengen. Afhankelijk van de antwoorden wijst het Kijkwijzersysteem de film automatisch een leeftijdscategorie en een of meerdere inhoudscategorieën toe. Vervolgens is het verplicht om op het informatie- en promotiemateriaal de correcte leeftijd en de drie meest relevante inhoudspictogrammen te vermelden. Wie benieuwd is naar alle inhoudsclassificaties, kan surfen naar kijkwijzer.be (of cinecheck.be). Ben je het niet eens met de uiteindelijke kwalificatie, dan kan je een klacht indienen en zal daar binnen de vijf werkdagen een antwoord op komen.

Meer info op www.kijkwijzer.be.

Geschreven door LANDER LUYTEN
 
onomatopee