Kortfilmfestival Ciné Public nu zaterdag

Zestien van de twintig vertoonde Vlaamse kortfilms, geselecteerd uit maar liefst 165 inzendingen, dingen nu zaterdag tijdens de jaarlijkse kortfilmmanifestatie Ciné Public naar zeven prijzen.

Op het programma onder meer BILLY THE BULLY (foto), een coming of age-verhaal van ‘Badpakje 46’-regisseur Wannes Destoop, die in 2011 de Juryprijs van het Filmfestival van Cannes won voor zijn eerste korte film, en ROSIE van Kevin Fekkes, een animatiefilm die de Zebracinemaprijs voor jong artistiek talent kreeg. Hebben zich door hun historiek al opgeworpen als de te kloppen films, regelrechte favorieten zeg maar, meermaals bekroond al met tal van internationale en nationale prijzen. Zo mocht de Koerdisch-Vlaamse filmmaker Sahim Omar Kalifa met BAGHDAD MESSI al vijftig internationale prijzen in ontvangst nemen. DE WEG VAN ALLE VLEES, Deben Van Dams zwarte komedie, won de Prijs voor de beste korte film op Film Fest Gent én de publieks- en juryprijs voor beste Vlaamse kortfilm op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. PERDITION COUNTY van Raphaël Crombez behaalde dan weer de publieksprijs in de categorie Beste Belgische Studentenkortfilm op Film Fest Gent en stak intussen ook al een WildCard van het VAF op zak.

Het Kortfilmfestival Ciné Public is in feite een kortfilmfestival van één dag, nu zaterdag 14 maart met twintig korte films, gemaakt door niet-professionele cineasten. De dag is opgedeeld in vier blokken (van anderhalf uur zo ongeveer) met telkens een pauze. Het is dan dat filmregisseur en Bekende Vlaming Jan Verheyen de jonge cineasten interviewt. Een professionele vijfkoppige jury zal zich over zestien films in competitie buigen: cineast Frank Van Mechelen (De hel van Tanger), scenarioschrijver Pierre De Clercq (Hasta la Vista en Brabançonne), filmcomponist Michel Bisceglia, D.O.P. Lou Berghmans en monteur Dieter Diependaele ('Dood van een schaduw'). ’s Avonds worden de winnaars gelauwerd met de prijs voor beste regie, scenario, soundtrack, cinematografie, montage, film of beste cineast zonder filmopleiding. Vier andere films worden nog vertoond, buiten competitie.

Het festival heeft dit jaar voor de eerste keer plaats in Cinema Zuid in Antwerpen. Het eerste filmblok start om 9u30, de voorstellingen eindigen om 17u30, gevolgd door de prijsuitreiking. Voor vijf euro kan je een volledige dag vullen met kortfilms.

Meer info vind je op www.beeldexpressie.be.

Geschreven door SIEBE NICOLAÏ
 
onomatopee