Kortfilmfestival Leuven: niet te missen

Het 23ste Kortfilmfestival Leuven toont van zaterdag 2 tot zaterdag 9 december weer veel opmerkelijk nieuw werk, net zoals belangrijke kortfilms uit het recente verleden en uit de filmgeschiedenis zonder meer. Alle gebruikelijke onderdelen zijn terug: de Vlaamse en Europese competities, experimentele films en kinderfilms. Het focusland is dit jaar Finland. Nieuw is de toevoeging van een luikje documentaire (naast fictie en animatie) aan de Vlaamse competitie.

Bij de 25 Vlaamse fictiefilms is het uitkijken naar REMISE, de eerste professionele film van Deben Van Dam, die in 2014 de prijzen (inclusief een VAF-Wildcard) opstapelde met zijn afstudeerfilm De weg van alle vlees. REMISE draait rond schaakbokskampioen Luc, die nog maar één fan heeft die nog in hem gelooft, zijn zoon George. Boris Kuijpers en Ruth Mellaerts, het duo dat in Leuven twee jaar geleden met The Allegory of the Jam Jar de Juryprijs plus de Publieksprijs in de wacht sleepte, staat er nu met THE DAY THE DOGS DISAPPEARED. Studentenfilms als POOR KIDS van Michiel Dhont en SONS OF NO ONE van Hans Vannetelbosch (zie FM 679) zijn niet te onderschatten concurrenten. Of zorgt de thriller OUT OF THE BLUE, INTO THE BLACK van Mark Bouwmeester en Nyk Dekeyser, die filmen onder het pseudoniem Alidor Dolfing, voor de verrassing? Hun inzending gaat over een jongen die tijdens een storm op Pukkelpop verwond wordt en opgesloten raakt in een dixi-toilet ...

In de Vlaamse competitie animatie wordt veel verwacht van de professionele films THE APE MAN van Pieter Vandenabeele en WILDEBEEST van Nicolas Keppens en Matthias Phlips, allebei in het humoristische genre. Vaste animatiewaarde Pieter Coudyzer (van onder meer De Wake en Beast!) zit in de selectie met zijn nieuwe werk OUR SPOT.

Wie regisseur Gilles Coulier pas leerde kennen door zijn recente langspeler Cargo of de succesrijke tv-reeks Bevergem, moet beslist het ‘Artists in focus’-programma meepikken met de vier knappe kortfilms die daaraan vooraf gingen. De West-Vlaming debuteerde in 2009 in Leuven met IJsland (bachelorwerk Luca), die meteen een VAF-Wildcard won en ook in Cannes werd vertoond. Zijn afstudeerfilm Paroles (2010) kreeg in Leuven de Juryprijs. In 2012 volgde Mont Blanc. Allemaal rauw realistisch werk met sterke acteerprestaties. Coulier geeft ook een ‘Mastertalk’ (gevolgd door zijn korte films) en is lid van de jury. Een ander jurylid is acteur Flor Decleir, nog zo’n ‘artist in focus’.

Een fijne herneming van enkele jaren terug (je moet er ook niet voor naar de Cinematek) is de reeks ‘Milestones’: de filmgeschiedenis geschetst aan de hand van 30 legendarische en invloedrijke korte films gemaakt tussen 1900 en 2000. De vertoningen zijn opgedeeld in vier programma’s van ruim anderhalf uur en er is ook een begeleidend boekje te verkrijgen.

En last but not least: dit festival is ook de plaats waar de VAF-Wildcards worden uitgereikt, substantiële financiële steun voor de makers van beloftevolle (bachelor- en master)eindwerken uit de Vlaamse filmscholen.

Alle info: www.kortfilmfestival.be

Beeld: REMISE

Geschreven door LUK MENTEN