Kortfilms-A-Gogo in Brussel

Het is een en al kortfilm wat de klok slaat momenteel in filmland. Vanavond begint in het Duitse Oberhausen, zeg maar het mekka van de artistieke kortfilm (nog tot 7 mei), en in Elsene (van de Vendôme, Fernand Coq tot Flagey) is het Brussels Short Film Festival (BSFF) al voorbij halfweg.

Wat de nationale competitie betreft hebben tenminste twee kortfilms hun schaduw al vooruit geworpen. In AAN TAFEL (foto) serveert Tom Mahy een sappige satire op de vele 'kookshows' op televisie aan de hand van een jonge eenzaat die enkele vreemde mensen – in alle betekenissen van het woord – uitnodigt om bij hem te komen eten. Het oergezellig feestje ontspoort... Of was het maar een nachtmerrie.
En in UN MONDE MEILLEUR zocht (en vond) Sacha Feiner inspiratie bij Kafka, de science fictionfilm en bij een filmmaker zoals Léos Carax... Een toegewijde bureaucraat in een dictatuur wordt van de ene op de andere dag een futuristische grijze wereld binnengeloodst waar ook al niet (mee) te lachen valt. Letterlijk en figuurlijk. Tot hij uiteindelijk in een Historisch Museum terechtkomt en zichzelf in de spiegel kijkt...

De 16de editie van het Brussels International Film Festival omvat behalve een retrospectieve op de korte film uit Ierland, Duitsland en het Baskenland onder meer ook drie competities: voor de internationale komen 48 films uit 24 landen in aanmerking, de nationale telt 34 films en voor de eerste editie van Next Generation, de filmschoolcompetitie, werden 10 Belgische en 26 internationale korte films weerhouden, uit een totaal van 850 inzendingen.

Het festival duurt nog tot zaterdag; dan wordt het palmares bekend gemaakt.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee