Kortfilmvertoning Cinergie & Filmmagie

Een selectie recente, geanimeerde kortfilms uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië belooft een divers palet, op zaterdag 9 december vanaf 16u in PointCulture Brussel.

Als afsluiter van een jaar lang artikels uitwisselen over het Belgische filmlandschap presenteren Cinergie en Filmmagie samen enkele korte, krachtige animatiefilms uit 2016. Aan Vlaamse kant gaan de films van strak minimalisme dat leven wordt ingeblazen in HE & SEA en THE GAP tot de rijkelijke vormen van CAMOUFLAGE, eerder dit jaar geselecteerd voor het festival van Cannes. Aan Franstalige kant vinden we avonturen in het alledaagse.

HE & SEA, Kris Genijn & Pieter Vanluffelen, 8'30"

Een man, uit de zee geboren, is op zoek naar zijn herkomst. Hoe dichter hij bij zijn doel komt, hoe meer hij zichzelf verliest.

THE GAP, Patrick Vandebroeck, 14'41"

Manneke is een blokken figuur die alle oneffenheden opvult om zijn desolate wereld zuiver en vlak te houden. Maar een rood balletje, dat niets liever doet dan chaos creëren, zet zijn ideale wereldbeeld helemaal op zijn kop.

CAMOUFLAGE, Imge Özbilge, 5'30"

CAMOUFLAGE vertelt het verhaal van een verboden vriendschap die openbloeit in een geheime tuin waar Oost en West elkaar ontmoeten.

JOEY van Elodie Chelhot, 2'09''

Een klein dier komt uit zijn hol. Zijn maag gromt, hij heeft honger. Hij heeft niets om te eten bij zich. Wanneer hij opkijkt, ziet hij een boomgaard. De appels die aan de bomen hangen zijn rijp. Hij watertandt bij de gedachte in een van die vruchten te kunnen bijten. Het enige probleem is wel dat een enorm hek hem scheidt van de boomgaard. Joey de wombat zal verschillende pogingen ondernemen om aan de andere kant van het hek te komen en zijn doel te bereiken ...

MANEA van Sofia Aïssa, Bertrand Massart, Quentin Vanden Broeck, 3'46''

Wanneer we door onze gedachten dwalen, gaat het niet alleen om op onze schreden terug te keren

THE OLD PIANO van Laura Piette, 5'01''

Een oude depressieve heer sluit zichzelf bij hem thuis op, tot er een klein meisje haar bal komt zoeken in het oude atelier waar hij piano's herstelde.

LA NYMPHE van Ghania Ouali, 5'25''

LA NYMPHE vertelt het verhaal van Marie, een jonge vrouw die in de jaren 1850 haar seksualiteit wil verkennen. Tussen haar behoefte haar lusten uit te drukken en de angst haar vader te ontgoochelen, zal ze enkele opofferingen moeten doen.

POUR UNE POIGNÉE DE GIROLLES van Julien Grande, 7'20''

Terwijl de hele familie zich klaarmaakt om te eten, probeert grootvader wanhopig enkele champignons te vinden.

TIRIBI, LA NOUVELLE MAISON van Susie Lou Chetcuti, 5'50''

In dit alledaagse avontuur vestigt de kleine dromer Tiribi zich in een nieuw appartement met zijn moeder en zijn knuffel, meneer Yeti. Nieuwsgierig als hij is, vertrekt Tiribi op ontdekkingstocht door het onontgonnen terrein, vastbesloten om een vreemd mysterie te doorgronden: waar leidt de wollen draad naartoe die door de woonkamer loopt, tussen de verhuisdozen?

Beeld: HE & SEA, Kris Genijn & Pieter Vanluffelen

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee