La vie d'Adèle, film van het jaar voor Filmmagie

Vrij verrassend en toch weer niet echt. LA VIE D'ADÈLE (foto) van de Tunesisch-Franse filmer Abdel Kechiche is door onze Gewikt-medewerkers uitgeroepen tot de Beste Film van het voorbije kalenderjaar. Aan deze 15 Vlaamse filmjournalisten werd een lijstje gevraagd van de 10 beste bioscoopfilms van 2013. LA VIE D’ADÈLE, een passioneel liefdesverhaal over de liefde en het leven, vaagweg geïnspireerd door de strip ‘Le bleu est une couleur chaude’ van Julie Maroh, was van meet af aan de kop en haalde het met ruim verschil van THE MASTER van Paul Thomas Anderson en INSIDE LLEWYN DAVIS van de broers Coen. LA VIE D'ADÈLE won eerder dit jaar de Gouden Palm op het prestigieuze Filmfestival van Cannes en is nog altijd hier en daar in de bioscoop te zien. In totaal werden er 63 films vermeld.

In deze top 63 worden slechts drie Belgische films geciteerd. De eerste Belgische film in de lijst is KID van Fien Troch op twaalf, HET VIJFDE SEIZOEN van Peter Brosens & Jessica Woodworth staat op 14 en LA TENDRESSE van Marion Hänsel op 58.

Alle lijstjes met commentaar staan afgedrukt in het januarinummer van Filmmagie.

De volledige top 10 – de meerderheid van deze titels werden in het najaar in de bioscoop uitgebracht - ziet eruit als volgt:

LA VIE D'ADÈLE
THE MASTER
INSIDE LLEWYN DAVIS
GRAVITY
LA GRANDE BELLEZZA
TO THE WONDER
BLUE JASMINE
THE COUNSELOR
ONLY GOD FORGIVES
THE ACT OF KILLING

LA VIE D'ADÈLE volgt Amour van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke op, die vorig jaar tot beste film werd verkozen.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee