Lage Landen boven op JEF festival

Na een week lang filmplezier voor jong (en minder jong) hebben de professionele en de kinderjury hun winnaars bekendgemaakt. BINTI en VECHTMEISJE gingen aan de haal met de belangrijkste prijzen op het jeugdfilmfestival. Ook kortfilms en documentaires werden beloond.

Hoewel de competitie bestond uit heel wat internationale films van bijvoorbeeld Scandinavische, Servische of Frans-Argentijnse makelij, palmden – op de Duitse kortfilm LINK na – België en Nederland de prijsuitreiking van het 31ste JEF festival in. De belangrijkste prijzen gingen naar de Nederlands-Belgische film VECHTMEISJE en het Belgische BINTI. Die laatste wist de professionele jury het meest te bekoren door de aanwezige actuele aspecten zoals vloggen en de problematiek rond sans papiers. Een inhoudelijk moeilijk thema dat door regisseur Fredrike Migom op een luchtige maar toch doordringende manier wordt voorgesteld. Binti en haar vader Jovial verblijven illegaal in een kraakpand, maar moeten vluchten als de politie binnenvalt. Ze komen terecht bij de boomhut van Elias’ okapiclub en worden warm onthaald door zijn moeder. Langzaam maar zeker groeit er een hechte band tussen beide gezinnen. Acteurs Mo Bakker en Bebel Tshiani Baloji namen de prijs in ontvangst, want Frederike Migom was op het Internationaal Kinderfilmfestival van Montreal, waar ze de Grand Prix voor Beste Film en een speciale vermelding van de kinderjury ontving.

VECHTMEISJE werd door de kinderjury bekroond tot Beste Langspeelfilm. Het publiek maakte dezelfde keuze. Alle bezoekers konden na elke film aangeven hoe ze de film vonden door een van de vier rode drukknoppen – gerangschikt volgens graad van appreciatie – in te duwen. Het verhaal van Bo, een meisje dat na de vechtscheiding van haar ouders moeilijk haar emoties kan kanaliseren, gaat niet over liefde zoals bij de meeste andere coming-of-agefilms. Regisseur Johan Timmers gebruikt de bokssport als leidraad in Bo’s zoektocht naar meer controle over zichzelf. “Hoofdrolspeelster Aiko Beemsterboer verandert in een kleine Shailene Woodley, met fijne fronsjes op haar voorhoofd en grote alerte ogen, wanneer ze vastberaden haar eigen richting kiest”, schrijft Silke Rochtus in Filmmagie 693. Timmers, die ook de films Wonderbroeders en Loenatik, te gek maakte, won op het Cinekid festival in Amsterdam al de publieks- en de juryprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm. In mei dingt hij samen met Los Bando van Christian Lo, ook een competitiefilm op JEF dit jaar, mee naar de EFA Young Audience Award.

Beide jury’s hebben eveneens prijzen uitgereikt aan de Beste Kortfilm en Documentaire. De professionele jury – bestaande uit onder meer regisseur Dorothée Van den Berghe (Rosie & Moussa) en directeur van Cinekid Floor van Spaendonck – koos voor LINK van Robert Löbel als Beste Kortfilm en LUISTER van Astrid Bussink als Beste Documentaire. De kinderjury had andere favorieten: CATASTROPHE van Jamilla Van Wijngaarden won als kortfilm en DE MAN DIE ACHTER DE HORIZON KEEK als documentaire. De Jef in het ziekenhuisjury, een project waardoor kinderen met beperkte mobiliteit de kans krijgen om via een onlineplatform alle kortfilms en enkele langspeelfilms te bekijken, deelde de prijs voor Beste Kortfilm uit aan BEI MIR BIST DU SCHÖN van Bouwine Pool. Een Nederlandse productie die gaat over de invloed van een verslavend computerspelletje op de relatie tussen een oma en haar kleinkind. De oma is dolgelukkig dat haar kleindochter langskomt, net zoals vroeger, maar het meisje heeft slechts aandacht voor haar gameboy. Op korte tijd confronteert deze film je met een dagelijkse werkelijkheid die contacten en familiebanden doet verwateren. Denk maar aan social media, gsm’en en games. De animatiefilm in zwart-wit laat je achter met een krop in de keel en de intentie om meer aandacht te besteden aan persoonlijke interactie met eender wie, maar na het zien van deze film toch vooral met je grootouders.

Palmares

Professionele jury (ECFA-jury)

Beste Film: BINTI van Frederike Migom
Beste Kortfilm: LINK van Robert Löbel
Beste Documentaire: LUISTER van Astrid Bussink

Kinderjury

Beste Film: VECHTMEISJE van Johan Timmers
Beste Kortfilm: CATASTROPHE van Jamilla Van Wijngaarden
Beste Documentaire: DE MAN DIE ACHTER DE HORIZON KEEK van Martijn Blekendaal

Publieksjury

Beste Film: VECHTMEISJE van Johan Timmers

JEF in het ziekenhuis

Beste Kortfilm: BEI MIR BIST DU SCHÖN van Bouwine Pool

Studentencompetitie (ShortCut)

KATTEKWAAD van Jeff Thijs (Eervolle vermelding: CHEERS! Van Angela Alsouliman)

Beeld: Vechtmeisje

Geschreven door ANTJE VAN SCHELVERGEM
 
onomatopee