Lazzaro felice wint LOOK! op Filmfestival Oostende

In de schaduw van de Ensors op de slotavond maakte het Filmfestival Oostende eerder al de prijzen bekend in zijn internationale competities. De "poëtische en visuele reis" van Alice Rohrwacher wint de hoofdprijs.

Winnaar van de Beste Film in de LOOK!-competitie werd Lazzaro felice van de Italiaanse Alice Rohrwacher. "Deze film nodigde ons uit tot een poëtische en visuele reis", stelde de jury onder leiding van actrice Marijke Pinoy. "Elke afdeling versterkte de personages doorheen de film. Vooral de hoofdpersoon Lazzaro als gids met zijn speciale milde en open geest. Dit surrealistisch verhaal heeft ons uitermate verrijkt!" Op het festival van Cannes gooide de film al hoge ogen (zie hier), bij ons komt de film uit in november.

De prijs voor Beste Production Design ging naar de debuutfilm Las herederas van Paraguayaan Marcello Martinessi: Toen de film begin dit jaar in hoofdcompetitie was op de Berlinale schreven we: "Met delen van de veelal verduisterde beelden out of focus of 'geblokt' door gordijnen en deuren zoekt Las herederas vervolgens meer openheid in het leven van Chela." Ook de prijs voor Beste DoP belandde in Latijns-Amerika. Cameraman Carlos Catalàn werd gelauwerd voor zijn fotografie in A Twelve Year Night (in een regie van Alvaro Brechner). "Het oog van Carlos Catalàn leidt ons door het ontroerende, sterke verhaal over de militaire dictatuur in Uruguay in de jaren 70. Het camerawerk trekt je bijna fysiek in het verhaal", stelde de jury, voor het eerst helemaal samengesteld uit vrouwen.

In de andere internationale competitie, de op Europese films gerichte Taste of Europe, gaf een publieksjury onder voorzitterschap van Kristof Hoornaert, de prijs voor Beste Film aan metalkomedie Heavy Trip van de Finnen Juuso Laatio en Jukka Vidgren.

BEELD: Lazzaro felice

Geschreven door BJORN GABRIELS