Le festival du film d'amour in Mons

Morgen, op Valentijn, begint met UNE PROMESSE van de Franse cineast Patrice Leconte de 30ste feesteditie van het bekende Festival du Film d'Amour in Mons. Ook de meter van het festival, de Franse actrice Josiane Balasko, zal met haar aanwezigheid de opening van enige luister voorzien. Het filmfestival duurt tot zaterdag 22 februari.

Niet alleen worden films vertoond uit 25 landen van de Europese Unie, één land wordt speciaal in de kijker gezet en dit jaar is dat Kroatië. Vier Kroatische films werden uitgezocht waaronder HUSH van Lukas Nola en ONE SHOT van Robert Orhel. En dat is meteen een van de elf films in de internationale competitie. Favorieten voor het palmares zijn alvast het Amerikaanse SHORT TERM 12 van Destin Daniel Cretton én de opmerkelijke Spaanse film THE VALUE OF TIME (foto) van Xavier Bermudez met de heerlijk sensuele actrice Nerea Barrosnoya in een hoofdrol. Nog in competitie zijn ROSENN OU L'ENVIE waarmee de Belgische filmer Yvan Le Moine zijn comeback maakt, het Italiaanse LA PRIMA NEVE van Andrea Segre en DE TOUTES NOS FORCES van Nils Tavernier.

Bekende titels uit de programmatie zijn onder meer LA TENDRESSE van Marion Hänsel, LA JALOUSIE van Philippe Garrel en SHORT TERM 12 van Destin Cretton.

Nog enkele titels van nieuwe films waar reikhalzend wordt naar uitgekeken: de Roemeense films DéJà VU van Dan Chisu en PLANSA van Gheorghe Andrei, SEPTEMBER van de Griekse Penny Panayotopoulos, CHE STRANO CHIAMARSI FEDERICO van oudgediende Ettore Scola, de nu al roemruchte films uit Frankrijk LES GAZELLES van Mona Achache en ABUS DE FAIBLESSE van Catherine Breillat, MILLEFEUILLE van de Tunesiër Nouri Bouzid, LES RENCONTRES D'APRèS MINUIT van Yan Gonzalez, de Frans-Afghaanse film WAJMA van Barmak Arkam, LE PROCHAIN FILM van René Feret en UNE AUTRE VIE van Emmanuel Mouret.

Talloze gasten worden op het festival verwacht onder wie de regisseurs Patrice Leconte (die een filmles zal geven), Catherine Breillat, Ettore Scola, Destin Cretton, Nils Tavernier en Nouri Bouzid, en de bekende Franse DOP Willy Kurant. Ook actrices zoals Naidra Ayadi, Fabienne Babe, Jamine Trinca, Hande 'Marieke, Marieke' Kodja en Béatrice Dalle komen naar Mons en krijgen daar het gezelschap van de acteurs Eric Cantona (ook wel ex-voetballer) en Rupert Everett.

Voor meer info: www.fifa-mons.be

Geschreven door FREDDY SARTOR