Les Chevaux De Dieu laureaat op Le Festival Cinéma Méditerranéen

Op het wereldfilmfestival in Brussel, editie 12, Le Festival Cinéma Méditerranéen in de Botanique, kende de jury onder leiding van acteur Serge Riaboukine en Christel Cornil e.a. zijn Grand Prix toe aan het Marokkaanse Les chevaux de Dieu, die eveneens de Prix Cineuropa mocht ontvangen. Filmregisseur Nabil Ayouch (van Ali Zaoua, 2000 onder meer) had zich met het oog op deze film laten inspireren door de terroristische aanslagen in Casablanca in 2003 en toont op een vrij gedurfde wijze hoe schrijnende armoede in de bidonvilles tot onbegrijpelijke wanhoopsdaden kan leiden. Les chevaux de Dieu komt in de loop van februari uit in de bioscoop in België.

Het aangrijpende Bosnische Djeca (met als veel betere 'Engelse' titel Children of Sarajevo) van Aïda Begic – reeds goed voor een Speciale vermelding in de sectie Un Certain Regard in Cannes – over het dagelijkse leven van twee door de oorlog in Sarajevo wees geworden broer en zus (die met een mooie sjaal die het haar bedekt door het leven gaat…) in het naoorlogse Sarajevo, was goed voor de Prix Spécial du Jury en de Prix d’interprétation féminine voor protagoniste Marija Pikic. De Prix d’interprétation masculine ging naar Rene Bitorajac voor zijn vertolking in het Kroatische Vegetarian Cannibal (Branko Schmidt). De Prix du Public ten slotte was voor het Servische Parada (Srdjan Dragojevic).

Het tweejaarlijkse festival programmeerde 66 films uit maar liefst 25 landen. Een 30-tal gasten kwam hun film presenteren. Onder hen eregenodigde Lubna Azabal, de Belgische actrice die vorig jaar nog schitterde in het ronduit aangrijpende Incendies.

Geschreven door ERWIN LORMANS
 
onomatopee