Les premiers les derniers grote winnaar Magritte du cinéma

Zaterdag reikte de Académie André Delvaux, een vereniging van het Franstalige filmberoep, Les magritte du cinéma uit aan de beste Belgisch-Franstalige producties van het afgelopen jaar. Het is de zevende editie van de prijsuitreiking.

Grote winnaar is LES PREMIERS LES DERNIERS van Bouli Lanners, die vijf van de acht nominaties kon verzilveren: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Bijrol (David Murgia), Beste Decors (Paul Rouschop) en Beste Kostuums (Elise Ancion). De laatste twee winnaars werden in 2013 binnen dezelfde categorieën genomineerd voor Lanners’ Les Géants.

De door de western geïnspireerde LES PREMIERS LES DERNIERS is het verhaal van twee premiejagers – van wie een gespeeld door Lanners zelf – op zoek naar een telefoon met bezwarend materiaal. Tijdens hun tocht langs een verlaten treinspoor ontmoeten ze een koppel en een zonderling Jezusfiguur.

KEEPER (Guillaume Senez) won de prijs voor het Beste Debuut, alsook Beste Vrouwelijke Bijrol voor Catherine Salée en Beste Montage door Julie Brenta. PARASOL (Valéry Rosier) was ook genomineerd voor Beste Debuut, maar kreeg de Magritte voor Beste Fotografie door Olivier Boonjing en voor Beste Originele Soundtrack, geschreven door Cyrille de Haes en Manuel Roland.

Beste Documentaire is EN BATAILLE, PORTRAIT D’UNE DIRECTRICE DE PRISON (Eve Duchemin), niet uitgebracht in Vlaanderen. BELGICA werd verkozen tot Beste Vlaamse Film en betekent zo de eerste Magritte voor Felix Van Groeningen. De voorbije jaren ging die prijs naar Marina (Stijn Coninx) in 2015 en D’Ardennen (Robin Pront) in 2016.

Opvallende afwezige, reeds bij de nominaties, was La fille inconnue, door de lezers van Filmmagie meermaals vermeld als Beste Belgische Film van 2016. De broers Dardenne wonnen met Deux jours, une nuit in 2015 de Magritte voor Beste Film. Voor de Césars, die later deze maand zullen worden uitgereikt door de Franse Académie des arts et techniques du cinéma, is de film genomineerd als Beste Buitenlandse Film, net als onder andere Juste la fin du monde (Xavier Dolan, Canada) en Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan, VS).

De Eremagritte, eerder uitgereikt aan onder anderen André Delvaux, Costa-Gavras en Emir Kusturica, ging naar de Franse acteur André Dussollier, binnenkort te zien in CHEZ NOUS van Lucas Belvaux.

De Magrittes in de overige categorieën waren:

Beste Buitenlandse Coproductie: The Red Turtle (Michael Dudok de Wit)
Beste Scenario: Je me tue à le dire (Xavier Seron)
Beste Actrice: Astrid Whettnall (La route d’Istanbul) en Virginie Efira (Victoria)
Beste Acteur: Jean-Jacques Rausin (Je me tue à le dire)
Beste Vrouwelijke Belofte: Salomé Richard (Baden Baden)
Beste Mannelijke Belofte: Yoann Blanc (Un homme à la mer)
Beste Geluid: Matthieu Michaux (The Red Turtle)
Beste Kortfilm (animatie): Pornography (Éric Ledune)
Beste Kortfilm (fictie): Le plombier (Méryl Fortunat-Rossi en Xavier Seron)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS