Lezers Filmmagie verkiezen Black Swan boven Rundskop

BLACK SWAN is door de lezers van Filmmagie uitgeroepen tot de beste film van 2011. Deze film van Darren Aronovsky ging de Belgische films RUNDSKOP van Michaël Roskam en LE GAMIN AU VELO van Jean-Pierre & Luc Dardenne vooraf.

Beide Belgische films zijn overigens al enkele maanden in een concurrentiestrijd verwikkeld. LE GAMIN AU VELO werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en voor de Europese Filmprijzen in Berlijn. RUNDSKOP werd door een Vlaams-/Franstalige commissie uitverkoren om België dan weer te vertegenwoordigen bij de Oscars. Gisteren werd bekend dat RUNDSKOP met acht andere films prijkt op de shortlist van de Beste niet-Engelstalige film waarvoor 63 landen een film instuurden. Volgende maandag worden de vijf nominaties bekendgemaakt, de Oscaruitreiking zelf is op zondag 26 februari.

Staan nog op de shortlist drie films die al in België in de bioscoop te zien waren: OMAR M’A TUER van Roschdy Zem (Marokko), PINA van Wim Wenders (Duitsland) en A SEPARATION van Asghar Farhadi (Iran). Zij nemen het op tegen: MONSIEUR LAZHAR van Philippe Falardeau (Canada), SUPERCLASICO van Ole Christian Madsen (Denemarken), FOOTNOTE van Joeseph Cedar (Israël), IN DARKNESS van Agnieszka Holland en WARRIORS OF THE RAINBOW van Wei Te-sheng (Taiwan).

Geschreven door FREDDY SARTOR