Lezing 'Cultuurkritische Israëlische cinema'

Met ‘Kadosh’ van Amos Gitai als vertrekpunt tekent zich een stroom cultuurkritische Israëlische films af. De lezing wordt gevolgd door een vertoning van Yaelle Kayams MOUNTAIN.

MOUNTAIN speelt zich bijna volledig af rond de grafzerken van het kerkhof naast de Olijfberg in Jerusalem. Deze gedurfde film zou je kunnen omschrijven als sex, drugs and rock’n roll on the cemetery.

In een recent interview met de cineaste van MOUNTAIN vroeg docent Karel Deburchgrave haar opinie over de keuze van 12 films om de stroom van cultuurkritische Israëlische films te illustreren. Ze antwoordde: “Ik zie dat je het hebt opgedeeld. Een eerste deel gaat over sociale kritiek, het tweede over politiek. Kadosh (1999) van Amos Gitai, Gett (2014) van Ronit en Shlomi Elkabetz en MOUNTAIN over de vrouw; Eyes Wide Open (2009) van Haim Tabakman, Yossi & Jagger (2002) en Yossi (2012) van Eytan Fox over homoseksualiteit; Bar Bahar (2016) van Maysaloun Hamoud, Next to Her (2014) van Asaf Korman en Longing (2017) van Savi Gabizon over de situatie nu. Je politieke films liggen voor de hand: Lebanon (2009) van Samuel Maoz, Rock Ba-Casba (2012) van Yariv Horowitz en Waltz with Bashir (2008) van Ari Folman. Dit is zeker een representatieve lijst en ik voel me vereerd om er met MOUNTAIN tussen te staan.”

Lezing: Cultuurkritische Israëlische cinema 

Waar? Stadscampus Universiteit Hasselt, Martelarenlaan 42 (Oude Gevangenis)

Wanneer? Donderdag 16 november om 19u, gevolgd door een vertoning van MOUNTAIN om 20u15

Docent: Karel Deburchgrave

Beeld: MOUNTAIN

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee