Lezing over Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos, de begin vorig jaar op zijn eigen filmset verongelukte Griekse filmmaker, is nu woensdag 23 april in Gent onderwerp van een lezing met als titel: “Melancholisch filmdichter”.

Tijdens zijn vrij lange loopbaan van ruim veertig jaar filmde Theo Angelopoulos (1936-2012) een weergaloos oeuvre van amper twaalf films bij elkaar. Maar wat voor een dozijn films! Zo kreeg hij voor A MEGALEXANDROS in 1980 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en voor EEN EEUWIGHEID EN EEN DAG in 1998 de Gouden Palm in Cannes. Zijn grote internationale doorbraak (in 1974) heette DE KOMEDIANTEN. Andere ijkpunten in zijn carrière waren: REIS NAAR KYTHERA (1984, foto), LANDSCHAP IN DE MIST (1988) en DE INGEHOUDEN PAS VAN DE OOIEVAAR etc.

Zijn films worden gekenmerkt door een vrijwel onnavolgbare filmstijl:een fijngevoelige esthetiek, ellenlange plans van een vaste, dan wel zeer langzaam glijdende camera, een steevast een sociaal-geëngageerd verhaal, ondergedompeld in een melancholische sfeer. De mythische verhalen, geëvoceerd in taferelen, bijna afzonderlijke episodes, zijn geënt op de (Griekse) geschiedenis. Het lijken wel hoofdstukken uit een veel groter geheel.

Angelopoulos was zelf persoonlijk getuige van de inval van de Duitse nazitroepen in Athene, van de burgeroorlog tussen rechts en links na de Tweede Wereldoorlog die Griekenland zou verscheuren en daarna ook nog van de dictatuur van de kolonels. “Ik wil vertellen wat mij is overkomen, het verhaal van mijn generatie en mijn land doorgeven” Zo benadrukte de minzame filmmaker graag.

De lezing wordt verzorgd door Freddy Sartor, hoofdredacteur van Filmmagie.

Begin om 20u in de Pirennezaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 33-35, Gent. Niet-leden van het Griekenlandcentrum betalen drie euro, voor scholieren en studenten is het gratis.

Voor meer info: griekenlandcentrum@ugent.be

Geschreven door FREDDY SARTOR