Lezing + vertoning J’accuse

Roman Polanski’s leven leest als een roman, het verhaal van een survivor. Met J’ACCUSE filmt hij een geruchtmakend historische gebeurtenis. Wordt Polanski’s 22ste film zijn testamentfilm? Op 12 februari geeft docent Karel Deburchgrave een lezing over Polanski’s oeuvre, gevolgd door een vertoning van J’ACCUSE.

Als kind al moet Polanski in het getto van Warschau zien te overleven wanneer zijn ouders worden gedeporteerd. Zijn moeder komt om in Auschwitz. Hij groeit op in stalinistisch Polen, maar neemt de wijk naar Parijs. Nadien steekt hij het Kanaal over om in Londen zijn geluk te beproeven, en dat terwijl hij nauwelijks een woord Engels (of Frans) sprak.

Met zijn 22 langspeelfilms wordt Polanski een specialist in drie genres: psychologische thrillers, genreparodieën en historische drama's waarin eenzame personages opgejaagd worden in een chaotische wereld. De films worden gekenmerkt door veel symboliek, zwarte humor, een pessimistische wereldvisie, paranormale elementen en veel seks en geweld. Met Rosemary’s Baby werd hij binnengehaald als de nieuwe Alfred Hitchcock, alleen leidde de master of suspense een braaf, burgerlijk en monogaam leventje dat sterk contrasteerde met de erotische obsessies en moordlustige impulsen in zijn oeuvre. Het leven van Polanski lijkt daarentegen een macabere doorslag van de seksuele wreedheid, het ziekelijke geweld en de onnoemelijke tragiek die hij verfilmde. Zijn faam en artistieke prestige blijken niet langer een zegen, maar veeleer een vloek.

Docent: Karel Deburchgrave

Locatie: De Nieuwe Zaal, Campus Hemelrijk, Maastrichterstraat 96, Hasselt

Wanneer? Woensdag 12 februari

Programma:

19u: lezing over de films van Roman Polanski
20u15: vertoning J’ACCUSE

Prijs: 7 euro (tarief Zebracinema op alle locaties)

Geschreven door FILMMAGIE
 
onomatopee