Live filmmuziek in BOZAR en Flagey

In Gent, Antwerpen en Brussel worden filmmuziekliefhebbers in september aardig verwend. In Brussel organiseren zowel BOZAR als Flagey een aantal live filmmuziekconcerten met voor ieder wat wils.

Het is intussen een heuse traditie geworden. In september gaan in BOZAR voor de zesde keer de UFA Film Nights door, waarbij gerestaureerde stomme films worden vertoond met live muziekbegeleiding. Aanvankelijk ging het enkel om Duitse films (vandaar de titel), maar gaandeweg werd het concept uitgebreid tot Europese stille cinema, en nu staat er zelfs een Amerikaanse productie op het programma. Op 20 september zal Harold Lloyds Safety Last met muziek van Carl Davis uitgevoerd worden door het Brussels Philharmonic onder leiding van de componist himself. Het is een unieke kans om Davis nog eens aan het werk te zien. De man specialiseerde zich vanaf de jaren tachtig in het schrijven van filmscores voor een reeks klassieke stille films en toerde daarmee (met groot succes overigens) de wereld rond. Gezien zijn gezegende leeftijd (82 jaar) doet Davis het tegenwoordig wat kalmer aan en is het Brusselse evenement misschien de laatste kans om hem live aan het werk te zien. Staan verder ook op het programma: Les Vampires (met muziek van Arandel) op 21 september en Der Geiger von Florenz (met muziek van Uwe Dierksen) op 22 september.

Alsof dit nog niet genoeg is, organiseert Flagey datzelfde weekend Jaws live in concert. Steven Spielbergs klassieker zal er vertoond worden begeleid door een symfonisch orkest. Dit soort ‘geluidsfilmconcerten’ is een vrij recent fenomeen, maar het zit duidelijk in de lift. Vorig jaar was er al een soortgelijke screening van E.T. the Extra-Terrestrial, waarbij de originele soundtrack van John Williams synchroon live uitgevoerd werd. De muziek van Williams is bij uitstek geschikt voor dit soort evenementen, vandaar dat men nu terug opteerde voor een Spielberg/Williams film. Het onvolprezen Brussels Philharmonic, dat op 20 september Carl Davis begeleidt, verhuist de volgende drie dagen naar Flagey om er onder leiding van Dirk Brossé de ijzingwekkende soundtrack van Jaws te vertolken.

UFA Film Nights (BOZAR): Safety Last, Brussels Philharmonic, Carl Davis (20/09); Les Vampires, Arandel (21/09), Der Geiger von Florenz, Uwe Dierksen (22/09)
Jaws live in concert (Flagey), Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé (21/09, 22/09, 23/09)

Beeld: Safety Last

Geschreven door RUTGER PENNE
 
onomatopee