Live score van filmklassiekers

De score van twee onverbiddelijke filmklassiekers –PANTSERKRUISER POTEMKIN (1925) van Sergej Eisenstein en het ultieme science fiction epos 2001: A SPACE ODYSSEY (1968) (foto) van meester Stanley Kubrick- zullen op het nakende Holland Festival in Amsterdam in juni live en simultaan met de films worden opgevoerd.

PANTSERKRUISER POTEMKIN werd door de Britse componist Michael Nyman voorzien van een geheel nieuwe partituur. De Russische cineast Sergey Eisenstein droomde ervan dat zijn van tussentitels voorziene stomme film PANTSERKUISER POTEMKIN om de twintig jaar een nieuwe soundtrack zou krijgen, zodat zijn propagandistisch werk- Eistenstein toont zich hierin een groot pleitbezorger van de Russische Revolutie- voor elke nieuwe generatie geactualiseerd werd en toegankelijk zou blijven. Battleship Potemki, de nagelnieuwe, energieke interpretatie van Nyman, zal op vrijdag 15 juni opgevoerd worden door de Michael Nyman Band. Nyman zal zelf het ensemble leiden vanachter zijn piano.

Met 2001: A SPACE ODYSSEY bewees Stanley Kubrick eens te meer zijn pioniersstatus in 1968. Kubrick gebruikte bestaande klassieke composities van Ligeti, Chatsjatoerjan, Richard Strauss en Johann Strauss voor de sfeervolle muzikale passages in zijn film, wat nog veeleer ongebruikelijk was in de jaren 60 maar later alsmaar meer in zwang kwam. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van de jonge Duitse dirigent André de Ridder verzorgen de muziek. De Ridder is daarmee niet aan zijn proefstuk toe; hij verzorgde de wereldpremière van de film met live muziek in het Londense Southbank Centre in 2010. Op dezelfde dag als de opvoering start er ook een Kubrick retrospectieve. Deze zal doorlopen tot september en belicht het oeuvre van de invloedrijke cineast.

Holland Festival, aan zijn 65ste editie toe, vindt plaats op tal van locaties in Amsterdam van 1 tot en met 28 juni, en toont een mix van alle podiumkunsten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan beeldende kunst en film.

Meer info op http://www.hollandfestival.nl.

Geschreven door NIELS LAVEREN