Locarno, 65ste Festival del film

Locarno viert dit jaar, net zoals het Filmfestival van Cannes, zijn 65ste verjaardag maar heeft nog lang niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Tijd om tal van filmmensen in de bloemetjes te zetten, moet men gedacht hebben. 19 films (13 wereldpremières – traditioneel weinig grote namen) dingen in competitie mee naar de Grote Prijs: Gouden Luipaard. De jury, onder leiding van Gouden Palmwinnaar Apichatpong Weerasethakul, zal tussen 1 en 11 augustus a.s. haar keuze moeten maken uit vier Amerikaanse en elf Europese producties, aangevuld met twee Zuid-Amerikaanse en evenveel Aziatische films. Ons land is vertegenwoordigd in de competitie door de Belgisch-Luxemburgse coproductie Mobile Home (foto) van onze landgenoot François Pirot, die vanaf 22 augustus al in de bioscoop hier bij ons te zien zal zijn. Op de Piazza Grande worden nog twee films van Cinéart vertoond die binnenkort bij ons worden uitgebracht: het Franse Camille Redouble van Noémie Lvovsky en Sightseers van de Brit Ben Wheatley.

Bij de geselecteerde Vlaamse kortfilms, het zeer boeiende experiment Rivers return van Joe Vanhouttegem en The Wave van Sarah Vanagt & Katrien Vermeire, in de sectie Pardi di Domani, de eerste in competitie, de tweede buiten competitie in een nevenprogramma voor experimenteel werk. De nevensectie Cineasti del presente – vaak een lanceerplatform voor jong talent – presenteert 15 eerste en tweede werken, uit de meest uiteenlopende landen, quasi allemaal wereldpremières.

Voorts wordt er nog een hele rits schoon volk verwacht aan het Lago Maggiore. Frans cultfilmer Leos Carax (o.m. van het onweerstaanbare Holy Motors) voor een Pardo d’Onore, de Britse rasactrice Charlotte Rampling voor een Excellence Award, producent-regisseur Johnnie To en acteur(-zanger) Harry Belafonte voor een Pardo alla Carriera en Alain Delon voor een Life Achievement Award. Voorts zijn er nog hommages aan Ornella Muti en Krzysztof Zanussi.

De jaarlijkse retrospectieve is, na Ernst Lubitsch et Vincente Minnelli in 2010 et 2011, gewijd aan Otto Preminger. Locarno heeft niet alleen oog voor jong talent maar ook voor het verleden. Voor meer info www.pardo.ch

Geschreven door ERWIN LORMANS