Louis Theroux komt naar Docville

Dit jaar strijkt voor de 8e keer Docville in Leuven neer, en het gerenommeerde internationaal documentaire festival mag met een wel erg grote naam uitpakken. Niemand minder dan de gelauwerde Britse documentairemaker Louis Theroux geeft acte de présence! Hij komt er een nagelnieuwe film voorstellen en zal de dialoog aangaan met het publiek. Theroux geeft ook nog een masterclass. Hoe het allemaal concreet in zijn werk zal gaan is nog niet bekend. Feit is dat je er snel bij zal moeten zijn.

De organisatie belooft ons dit jaar een 70 tal documentaires, waarvan de overgrote meerderheid haar Belgische première beleeft. Docville focust daarbij op ‘documentaire auteurscinema, films van makers met een visie, maar ook op sterke verhalen, op frisheid en originaliteit en op nieuwe tendensen in het genre.’

Er is nog niet veel bekendgemaakt betreffende het programma, maar wat wel al vast staat is dat Kevin MacDonald’s biopic MARLEY in avant-première gaat op Docville. MARLEY ging op de Berlinale in wereldpremière. Ook PROJECT NIM van James Marsch (over een experiment waarbij een chimpansee als mens wordt opgevoed), EAMES (over het designer- en architectenduo Charles and Ray Eames) en THE PRUITT-IGOE MYTH (over de opkomst en ondergang van een sociale woonblokken-project in de jaren ’60) zijn al zeker van een plaatsje op de affiche. Ook bevestigd: cultklassieker KOYAANISQATSI staat geprogrammeerd, ter ere van de dertigste verjaardag.

Docville vindt dit jaar plaats van 27 april tot en met 5 mei. Kunstencentrum STUK, Cinema ZED, Kinepolis, Museum M en 30cc/Wagehuys slaan de handen in elkaar, en ze toveren Leuven samen voor een dikke week om in een paradijs voor de liefhebber van de betere documentaire.

Meer informatie en een reis door de geschiedenis van het festival vindt u op www.docville.be. Het volledige programma komt er begin april aan.

Geschreven door NIELS LAVEREN