The Making of Justice verlegt de focus

Kunstenares Sarah Vanhee (°1980), tot nu toe vooral aan het werk met performance en tekst, debuteert met de experimentele documentaire THE MAKING OF JUSTICE als filmmaakster. "Justitie is niet gelijk aan rechtvaardigheid", zegt een van de door haar gefilmde gedetineerden.

Op het Contour-festival in 2013 liet Sarah Vanhee gedetineerden al een schreeuwend koor vormen in de performance I Screamed and I Screamed and I Screamed. In THE MAKING OF JUSTICE komen opnieuw gevangenen aan het woord, ditmaal in Leuven Centraal. In overleg met hen werkt Vanhee aan een scenario voor een misdaadfilm. De gedetineerden putten uit hun eigen ervaringen, maar komen ook aanzetten met voorstellen beïnvloed door de stereotiepe beeldvorming van misdadigers in talloze gangsterfilms. Zo verwijst het overleg naar de valkuilen van vaste patronen, in fictie én in realiteit. THE MAKING OF JUSTICE biedt daardoor niet alleen een verlengstuk van de reflectie waartoe de gevangenen veroordeeld zijn, maar becommentarieert ook rechtstreeks en onrechtstreeks de manier waarop de 'buitenstaander' (filmmaker en kijker) naar gedetineerden kijkt. "Het belangrijkste is mensen in hun waarde te laten", zegt een van hen, over het scenario, maar de bredere draagwijdte is duidelijk.

Dat respect vertaalt THE MAKING OF JUSTICE door de gedetineerden een hele film lang out of focus te filmen. Dat is niet alleen een voorwaarde om hen te mogen filmen en tegelijkertijd hun anonimiteit te kunnen waarborgen, het weerkaatst ook de blik van de maatschappij op deze (tijdelijk) uitgesloten mensen. Bovendien verleggen de 'wazige' beelden en de close-ups van gesticulerende handen de aandacht naar het geluid - onder andere de richting waaruit de conversaties komen - als bouwsteen van de filmische ruimte. En dat in een filmcultuur die zich vaak enkel als beeldcultuur meent te moeten profileren, terwijl geluid minstens even ingrijpend en intiem is als beeld. Meer nog dan de nadruk te leggen op het woord van de gevangenen, wat in deze context nogal voor de hand ligt, zet de formele keuze in THE MAKING OF JUSTICE aan tot een actieve filmervaring: luisteren, kijken en reflecteren.

THE MAKING OF JUSTICE is te zien op 17 (uitverkocht) en 18 februari in Buda, Kortrijk, en op 10 mei in Stuk, Leuven. Meer informatie zie www.sarahvanhee.com

Beeld: THE MAKING OF JUSTICE

Geschreven door BJORN GABRIELS