Mannheim- Heidelberg, 61ste editie

'Leben! Aber wie?' Dat is de ondertitel/jaarthema van het 61ste Filmfestival van Mannheim-Heidelberg. Het filmfestival met een zekere reputatie begint vanavond met de Argentijnse film TIEMPOS MENOS MODERNOS (foto) van Simon Franco. Bij de films in competitie werden ook opgenomen de Belgische film LE SAC DE FARINE van Kadija Leclere – al vertoond in Namur (FIFF) – en de Belgisch-Nederlandse coproductie SILENT CITY van Threes Anna. Latijns-Amerika is goed vertegenwoordigd met een vijftal films, Azië met 7 films doet nog beter.

Mannheim, dat al een erg bewogen geschiedenis achter de rug heeft, werd opgestart in 1952, in de maand mei toen nog, als Kultur und Dokumentar Filmwoche onder het voorzitterschap van Dr. Kurt Joachim Fischer. 'Onze' Paul Haesaerts was erbij met zijn documentaire Visite à Picasso. Enkele namen: Joris Ivens, Bert Haanstra, Jean Rouch, François Truffaut, Alain Resnais, Jacques Rivette, Chris Marker, Agnès Varda en andere Satyajit Ray's.
Vanaf 1961 wordt Walter Talmon-Gros de nieuwe directeur van het intussen naar de maand oktober verhuisde festival dat nu Internationale Filmwoche heet. André Delvaux, Andy Warhol, Theo Angelopoulos, Rainer Werner Fassbinder en Raoul Ruiz komen hun nieuwste films voorstellen;
Na zijn overlijden wordt vanaf 1974 het directeurschap waargenomen door Fee Vaillant, Michael Andritzky, Klaus Hofmann en Hans Maier. Zij zorgen ervoor dat er kansen worden gegeven aan jong talent zoals Krysztof Kieslowski, Alain Tanner, Gabor Body, Johan van der Keuken, Bela Tarr. Om alleen maar hen te noemen.
In 1991 wordt de festivalleiding overgedragen aan Michael Kötz die onmiddellijk met financiële zorgen wordt opgezadeld. Om een financieel debacle te vermijden zal het festival vanaf 1994 zowel in Mannheim als in (de universiteitsstad) Heidelberg plaatsvinden. Een gouden zet – zo blijkt – want het aantal toeschouwers groeide van 22.000 naar 65.000.

Mannheim heeft de reputatie dat het wel vaker aan de wieg heeft gestaan van filmtalenten die nadien echt wel zijn ontbolsterd. Met zijn 6 à 7 voorstellingen dagelijks, talloze filmtalks en een ongedwongen sfeer blijft Mannheim-Heidelberg een ongemeen boeiend filmfestival.

Het festival duurt tot en met zondag 18 november.

Geschreven door ZENO CORNELIS