Mannheim, tweede verslag

Bizar toch wanneer je op een filmfestival plotseling een volgend persberichtje onder de neus krijgt geduwd:

Sehr geehrte Damen un Herren,
Die Behörden haben der Chinesischen Regisseurin Liming Chen kein Visum zur Ausreise erteilt.
Eine offizielle Begründung dafür von staatlicher Stelle gibt es nicht.
Das Festival bedauert zutiefst, sie deshalb nicht als Gast zur Präsentation ihres Films HAJAB'S GIFT begrüssen zu dürfen.

Aldus het perscommuniqué. Om die ‘offizielle Begründung’ (de officiële reden voor deze weigering van een uitreisvisum aan een Chinese filmmaakster) te kennen doet men er best aan naar de film te kijken. Onmiddellijk zal je begrijpen (of net niet) waarom de Chinese autoriteiten niet te spreken zijn over het beeld dat van het autoritaire systeem wordt geschetst. Hajab's levensverhaal is het onderwerp van een visueel uitgebalanceerd portret met zowel aandacht voor de geknakte carrière als de weidse Mongoolse steppe. De goedmoedige, met een uitmuntende stem begaafde zanger vertolkt volksliedjes zoals 'Het lange lied' en 'De gele pony', inhoudelijk te vergelijken met het werk van 'onze' Willem Vermandere. Om daarin contrarevolutionaire en nationalistische ideeën te bespeuren moet je alvast goed doof, blind én dom zijn.

Ook Patagonië, de uithoek van Argentinië, kent een desolate uitgestrektheid om u tegen te zeggen. TIEMPOS MENOS MODERNOS is het portret van een eenzaat, die van de overheid samen met een schotelantenne ook nog een tv én een telefoon ontvangt. In deze komedie ontvouwt zich gaandeweg de verslaving van de man aan de moderne media en daaraan gelinkte communicatie...
“Een tragikomedie is het,” verbetert filmregisseur Simon Franco. “En dat is ook de reden waarom we een fragment uit Chaplins The Great Dictator gebruikten”. Zoals de grote meester van de tragikomedie, Charlie Chaplin, zijn hoofdpersonage laat jongleren met een wereldbol, zo speelt de wereldeconomie met de gewone mens en dicteert hem/haar ook nog even de wet. Ogenschijnlijk wordt iets gratis geschonken, doch dat blijkt giftig en dient alleen maar om ons te binden zodat zij tenminste meer winsten zullen kunnen consolideren dankzij de verkoop van allerlei overbodige gadgets.

Geschreven door ZENO CORNELIS