Margrittes-winnaar 'Les géants' terug in de zaal

In acht zalen in Brussel en Vlaanderen staat LES GEANTS (foto) van Bouli Lanners deze week opnieuw geprogrammeerd, de grote winnaar met 5 Magrittes: onder meer voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Fotografie (Jean-Paul de Zaeytijdt) en Beste Muziek (Bram Van Parys – The Bony King of Nowhere). Opvallend was wel dat de Vlaamse film RUNDSKOP van Michaël Roskam (dankzij de inbreng van de Waalse coproducent Artemis) van het Franstalige filmberoep vier Magrittes kreeg: Beste Acteur (Matthias Schoenaerts), Beste Scenario (Michaël Rioskam), Beste Montage (Alain Dessauvage) en Beste Vlaamse film-in coproductie,

Lubna Azabal ontving een Magritte als Beste Actrice voor INCENDIES (Denis Villeneuve). Grote verliezers waren de broers Dardenne die voor LE GAMIN AU VELO slechts één Magritte (Meest Beloftevolle Acteur) kregen en La FEE van Fiona Gordon &Dominique Abel die met twee troostprijzen (Beste Costuums en Beste Klank) moesten tevreden zijn.

Er waren 65 deelnemende films ingeschreven voor een Magritte in 19 categorieën. De Magrittes zijn de prijzen die het Franstalige filmberoep in België in het begin van het jaar uitreikt aan de eigen films. De tegenhanger aan Vlaamse kant heten de Vlaamse filmprijzen die al enkele jaren door een jury aan het slot van het Filmfestival van Oostende (begin september) worden toegekend. Beide prijzen komen voort uit de nationale (Belgische) Plateau-prijzen.

Het was pas voor de 2de keer dat de Magrittes werden uitgereikt.

Geschreven door FREDDY SARTOR