Before Midnight op de Berlinale

Al ruim achttien jaar duurt de filmromance tussen Céline en Jesse nu al en een einde zit er nog niet onmiddellijk aan te komen want filmmaker Richard Linklater zegde “Tot 2022” bij de première in Berlijn, op de Berlinale. Er kunnen dus nog ettelijke sequels op de Berlinale in première gaan als Linklater en hoofdacteurs Ethan Hawke en Julie Delpy om de negen jaar hun inspiratie inventief blijven aanwenden om het liefdesleven van de (intussen) Amerikaanse schrijver Jesse en de Française Céline uit te spitten.

BEFORE MIDNIGHT is deel drie van de illustere 'Before-filmserie'. Om het geheugen even op te frissen. In 'Before Sunrise' ontmoeten de Franse studente Céline en de Amerikaanse toerist Jesse elkaar ergens halfweg de jaren '90 op de trein, stappen uit in Wenen en babbelen daar vrolijk de nacht door, tot zonsopgang, over het leven, de liefde enz. Negen jaar later zien ze elkaar weer in 'Before Sunset' maar nu in Parijs waar Céline woont...

En nu, nog eens negen jaar later in BEFORE MIDNIGHT, blijkt het stel getrouwd, zijn ze ouders van een tweeling en worden ze op vakantie in Griekenland geconfronteerd met de klassieke huwelijksproblemen: ontrouw, seks en carrièreprioriteiten. Linklater slaagt erin om de kijker 108 minuten lang te entertainen dankzij sprankelende dialogen tussen de twee protagonisten. In soms gedurfde ellenlange scènes worden de relatieproblemen van een hele generatie doorgepraat, met de opvoeding van kinderen uit gescheiden gezinnen als kernprobleem. Een Amerikaanse (!) praatfilm die de allures krijgt van een Griekse tragedie: een verademing in de vloedgolf van actiefilms.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee