Millenium Film Festival

The Yes Men Are Revolting van Laura Nix en The Yes Men opent de zevende editie van het Millenium International Documentary Film Festival (MIDFF) in Brussel (BOZAR). The Yes Men zijn twee activisten die het kapitalisme en het model van onze huidige westerse maatschappij willen deconstrueren. Dat doen ze aan de hand van persconferenties – waarop ze doen alsof ze belangrijke spelers zijn van grote bedrijven – , nepsites, etc. en op die manier alles zeggen wat volgens hen gezegd moet worden.

Het MIDFF komt eraan van 20 tot 28 maart, is ondertussen al bij de 7de editie aanbeland en wil vooral films tonen die het hebben over de ‘zin’ van dingen: het leven, de maatschappij,... De programmatoren hebben er ook op gelet om films te kiezen met een nieuwe dimensie, films waarbij de grenzen tussen fictie en non-fictie vager zijn, die iets kunnen veranderen. Dat allemaal is volgens hen te vinden in de selectie van een tachtigtal films uit 800 inzendingen die het MIDFF gedurende de negen dagen zal vertonen. Een van de films die op het programma staat en daarna ook gewoon in de bioscoopzaal zal te zien zien,vanaf einde maart, is LA CORDE DU DIABLE (foto) van Sophie Bruneau. Door prikkeldraad als rode draad te nemen toont de maakster hoe ver de menselijke drang om alles af te bakenen reikt.

Het filmfestival bestaat uit een internationale competitie, ‘Vision Jeune’, die een kans geeft aan jonge documentairemakers, en ‘Travailleurs du Monde’. Daarnaast is er ook aandacht voor Belgische documentairemakers, de meest bekroonde documentaires van 2014 en is er een panorama waarbij het begrijpen van ‘de ander’ centraal staat. Er is eveneens het ‘Congrès Futuriste’ dat vragen poneert zoals ‘Wat als sciencefiction toch niet echt fictie is?’ en ‘Welke toekomst heeft werk nog?’. Ook de Webdoc meetings, met masterclasses en een eigen wedstrijd voor webdocumentaires, zijn opnieuw van de partij.

En dan is er ook nog de ‘Rétrospective Amos Gitaï’, waar vijf films van de bekende Israëlische filmer centraal staan. Het festival werkt ook samen met Cinéma des Galeries (in de Koningsgalerij), waar de tentoonstelling ‘Amos Gitaï – Architecte de la mémoire’ van 20 maart tot 7 juni te zien zal zijn. De tentoonstelling beslaat 40 jaar in het werk van Amos Gitaï aan de hand van zeldzame documenten, foto’s en filmfragmenten en is onderverdeeld in vier grote thema’s: ‘Kippur, Birth of a Filmmaker’, ‘Realities and Boundaries’, ‘Mythologies’ en ‘Exile and the World’.

De films zullen te zien zijn in BOZAR, Cinéma Aventure, Cinéma des Galeries, CIVA, Institut Culturel Hongrois, Espace Senghor en Point Culture. Meer info kan je vinden op de website http://www.festivalmillenium.org/.

Geschreven door ROBIN STEURS