Mind My Mind in de spotlight op Wereldautismedag

Op 2 april schenkt de wereld extra aandacht aan mensen met autisme of aspergersyndroom. Ook dalton.be laat de World Autism Awareness Day niet zomaar voorbij vliegen en streamt vanaf vandaag de korte animatiefilm MIND MY MIND van Floor Adams die de complexe hersenspinsels van mensen met autisme probeert te ontrafelen.

Voor ze zich op animatie stortte, had de Nederlandse animator Floor Adams jaren in de psychiatrie gewerkt, waar haar persoonlijke ervaring met autisme een inspiratiebron vormde voor MIND MY MIND. Na zes jaar werken aan het project viel de film terecht in de prijzen op festivals over de hele wereld, ook in België. Zo verkoos vorig jaar de publieksjury van Anima de animatiefilm tot Beste Kortfilm van het festival.

In MIND MY MIND krijgt de autistische Chris hulp van een klein ventje dat in zijn hoofd leeft om nieuwe situaties te trotseren en te kunnen verwerken. Via verschillende scripts die opgeslagen liggen in de lange gangen van Chris’ geheugen gidst het ventje hem door sociale chaos. Wanneer Chris echter zijn oog laat vallen op zoöloog Gwen, merkt hij dat zijn bovenkamer een tekort huisvest aan flirttechnieken en zal hij moeten improviseren.

MIND MY MIND biedt een unieke inkijk in een ingewikkelde wereld die voor de meeste buitenstaanders een abstract gegeven blijft. De handgetekende 2D-animatie, de transformerende kleurenschema’s, de expressieve belichting, het dynamische tempo en de originele score helpen de chaos in kaart te brengen. Dat levert een ontroerend liefdesverhaal op dat het belang van verdraagzaamheid benadrukt.

Bekijk MIND MY MIND nu voor twee euro op dalton.be.

Geschreven door PIETER DESAEVER