Monroe zomer in Cinematek

Marilyn Monroe is op 5 augustus precies 50 jaar dood, maar vergeten is de ravissante blondine allerminst. De actrice is deze zomer het onderwerp van een uitgebreide retrospectieve in de Brusselse Cinematek. In het ‘jubileumjaar’ mocht ze al de poster sieren van het Cannes filmfestival. Ook Filmmagie besteedde dit jaar nog uitgebreid aandacht aan haar nagedachtenis, meer bepaald in het mei-juni nummer. “Al ruim 50 jaar een icoon. Maar ook –en vooral- actrice, filmactrice, een van de groten. De posters en fotoshoots met topfotografen bevriezen dat beeld van erotiek, glamour en elegantie, zoals op de stijlvolle affiche van Cannes 2012. Maar ook de levende Marilyn van vlees en bloed, van passie en intelligentie is nog te zien,” schreef Dirk Dufour.

Monroe dankt haar bekendheid aan haar werk in films zoals The Seven Year Itch van Billy Wilder (met de iconisch shot van de opwaaiende rok), Some Like It Hot van Billy Wilder, The Misfits van John Huston en Something’s Got To Give van George Cukor, films die uitgroeiden tot klassiekers van de Amerikaanse cinema. Dit jaar nog verscheen een eerste biopic in de zalen, het vrij middelmatige My Week With Marilyn van Simon Curtis, waarin Michelle Williams gestalte gaf aan Marilyn Monroe.

De retrospectieve vindt plaats van 11 juli tot 28 augustus. De ruim twintig films waar Monroe in de jaren ’40-’60 in meespeelde, verdienen het herontdekt te worden.

Meer info op www.cinematek.be.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee