Montréal, waar de vlaamse film thuis komt

Traditioneel is de Vlaamse film bijzonder goed vertegenwoordigd op het filmfestival van het Canadese Montréal (23 aug. tot 3 sept.), dat officieel “Le Festival des Films du Monde’ heet, de jongste jaren ook op het palmares. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Wel integendeel.

Voor de 36ste editie werden negen Belgische films geselecteerd. Blikvangers zijn: het prachtige en pakkende meisjesportret dat teruggrijpt naar het Vlaanderen van eind de jaren ’70, LITTLE BLACK SPIDERS (foto), de derde langspeelfilm van Patrice Toye, WELCOME HOME van Tom Heene, een film die in aanmerking voor de zogenaamde Zeniths, prijzen voor de beste eerste films. En LE MONDE NOUS APPARTIENT van Stephan Streker.

Ook een stevige lading korte films werd geselecteerd voor de Focus on World Cinema. De twee Wildcards die het VAF van vorig jaar uitreikte: SHATTERED PAST van Boris Sverlov en THE LETTER van Kenneth Mercken, een even donker, vernuftig, kundig als persoonlijk getuigenis over een vorig leven van de maker als professionele coureur.

Daarnaast is er in dezelfde categorie ook plaats voor het in Palm Springs al bekroonde autobiografische DURA LEX van Anke Blondé, NATASHA van Roman Klochkov en DE NAAM VAN DE VADER van student filmmaker Timothy Wennekes.

Ten slotte is ook nog de korte documentaire ASPARRAGOS van Laura Zuallaert geselecteerd waarin zij in de kuststreek in het noorden van Peru het telen van asperges, uitsluitend bedoeld voor de export, heeft gevolgd.

Zelfs de affiche van deze festivaleditie kleurt Belgisch want is een creatie van de Belgische grafische ontwerpster Amira Daoudi.

Ook even noteren dat onze landgenoot Karel Deburchgrave, co-voorzitter van Filmmagie vzw en bevlogen filmkenner en -prof, lid is van de internationale Signis jury in Montréal.

Geschreven door FREDDY SARTOR