Moonlight, niet La La Land, wint Oscar voor Beste Film

Opschudding in het Dolby Theatre in LA afgelopen nacht, waar LA LA LAND verkeerdelijk uitgeroepen werd tot winnaar van de Oscar voor Beste Film door Warren Beatty en Faye Dunaway. Het was echter MOONLIGHT dat bekroond werd met de hoofdprijs tijdens de 89ste uitreiking van de Academy Awards.

Een behoorlijk pijnlijke en gênante flater was het van de Academy. Dunaway en Beatty hadden een foutieve omslag toegestopt gekregen waarin een vorige award zat, namelijk die van Beste Actrice. Dat was Emma Stone voor LA LA LAND. Na een korte aarzeling riep Dunaway LA LA LAND daarop uit tot winnaar. De ploeg van de musical stond al op het podium om de bekroning te ontvangen toen de blunder duidelijk werd. Producent Jordan Horowitz riep daarop de juiste winnaar af. Consternatie alom, en een ceremonie voor de annalen. MOONLIGHT, dat het verhaal brengt van een jonge homoseksuele zwarte man die zijn plaats zoekt in de wereld in een rauwe achterbuurt van Miami, was sowieso een van de grote kanshebbers, maar de musical LA LA LAND was de gedoodverfde favoriet van de avond.

Met 14 nominaties werd immers het record van All About Eve (1950, Jospeh L. Manckiewicz) en Titanic (1997, James Cameron) geëvenaard. De prent mocht uiteindelijk zes beeldjes mee naar huis nemen, waaronder Beste Actrice (Emma Stone) en Beste Regisseur (Damien Chazelle, met zijn 32 lentes de jongste winnaar ooit in deze categorie). Met zes Oscars is de film de grootste slokop van de avond, maar door de hoge verwachtingen vooraf en de flagrante flater voelt het niet aan alsof het de grote winnaar is. Haast als vanzelfsprekend waren ook Beste Filmmuziek en Beste Filmnummer voor LA LA LAND. Ook de cameravoering van Linus Sandgren werd bekroond, maar een evenaring van het record van 11 verzilverde Oscars (Titanic, Ben Hur en The Lord of the Rings: The Return of the King) ligt ver weg.

MOONLIGHT won in totaal drie Oscars: ook Beste Mannelijke Bijrol (Mahershala Ali, zie beeld, de eerste moslim ooit die die Oscar wint) en Beste Bewerkte Scenario (Best Adapted Screenplay, Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney) werden verzilverd. MANCHESTER BY THE SEA, de derde grotere kanshebber, ging naar huis met de acteursprijs voor Casey Affleck en de Oscar voor Beste Originele Scenario (Kenneth Lonergan). Verder werd Viola Davis voor haar rol in FENCES (release in maart) gelauwerd als Beste Vrouwelijke Bijrol. ZOOTOPIA (hier uitgebracht als Zootropolis) won Beste Animatiefilm, en niet het Duitse Toni Erdmann maar het Iranese THE SALESMAN werd Beste niet-Engelstalige Film. Voor regisseur Asghar Farhadi is het de tweede keer dat hij in deze categorie wint, na A Separation in Rundskop-jaar 2012.

De regisseur was zelf niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Uit protest tegen het inreisverbod voor inwoners van zeven landen uit het Midden-Oosten, waaronder ook Iran, bleef hij weg. De bekroning is ten dele ook zeker een politiek statement, daar het gros van Hollywood zich recent openlijk gekant heeft tegen de politiek van Donald Trump. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Meryl Streep, die op de jongste uitreiking van de Golden Globes fel van leer trok in een indrukwekkende speech. Ook tijdens deze politiek beladen Oscars refereerden veel laureaten in hun aanvaardingstoespraak aan de Trumpadministratie.

Presentator van dienst was, voor de eerste keer, de komiek Jimmy Kimmel, die het evenement op gang trapte met een oproep tot eendracht, en meermaals grapjes maakte over Trump. Met een kwinkslag bedankte hij de president: “I want to say thank you to President Trump. I mean, remember this time last year when it seemed that the Oscars were racist?” Hij verwijst zo natuurlijk naar de #OscarsSoWhite-controverse van vorig jaar, toen de Academy onder vuur kwam te liggen door vrijwel uitsluitend blanken te nomineren. Daar was dit jaar geen sprake van, en ook niet bij de verdeling van de beeldjes trouwens.

Toch dient nog even aangestipt te worden dat de Academy, naast natuurlijk de foute winnaar aangekondigd te hebben, weer wat blunderde op voorhand, en dan vooral door actrice Amy Adams, thans excellent zowel in Arrival als Nocturnal Animals, niet te bedanken met een nominatie, en laatstgenoemde prent zelfs enkel te nomineren in categorie Beste Mannelijke Bijrol (Michael Shannon). Ook het grotendeels vergeten Silence van Martin Scorsese had best wat meer nominaties verdiend.

Alle winnaars opgesomd:

Beste Film

Moonlight (Adele Romanski, Dede Gardner en Jeremy Kleiner)

Beste Regisseur

Damien Chazelle (La La Land)

Beste Acteur

Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Beste Actrice

Emma Stone (La La Land)

Beste Mannelijke Bijrol

Mahershala Ali (Moonlight)

Beste Vrouwelijke Bijrol

Viola Davis (Fences)

Beste Originele Scenario

Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Beste Bewerkte Scenario

Moonlight (Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney)

Beste Lange Animatiefilm

Zootopia (Byron Howard, Rich Moore  en Clark Spencer)

Beste niet-Engelstalige film

The Salesman (Iran, Asghar Farhad)

Beste Lange Documentaire

O.J.: Made in America (Ezra Edelman en Caroline Waterlow)

Beste Korte Documentaire

The White Helmets (Orlando von Einsiedel en Joanna Natasegara)

Beste Geluidseffecten

Arrival (Sylvain Bellemare)

Beste Korte Film

Sing (Kristóf Deák en Anna Udvardy)

Beste Korte Animatiefilm

Piper (Alan Barillaro en Marc Sondheimer)

Beste Filmmuziek

La La Land (Justin Hurwitz)

Beste Filmnummer

"City of Stars" uit La La Land (Justin Hurwitz, Benj Pasek en Justin Paul)

Beste Geluidseffecten

Arrival (Sylvain Bellemare)

Beste Geluid

Hacksaw Ridge (Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie en Peter Grace)

Beste Productieontwerp

La La Land (David Wasco en Sandy Reynolds-Wasco)

Beste Cinematografie

La La Land (Linus Sandgren)

Beste Grime en Haarstijl

Suicide Squad (Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Nelson)

Beste Kostuums

Fantastic Beasts and Where to Find Them (Colleen Atwood)

Beste Montage

Hacksaw Ridge (John Gilbert)

Beste Visuele Effecten

The Jungle Book (Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones en Dan Lemmon)

Beeld: Ali Mahershala in Moonlight

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee