MOOOV 2017: de winnaars

Geen filmfestival zonder competitie. MOOOV (18 april - 2 mei) telde er vier: een waaier aan films dingde mee naar de Canvas Award voor de Beste Film, de ‘Behind the scenes’-award, een prijs van de jongerenjury, en ten slotte de Publieksprijs. De eerste drie prijzen werden afgelopen zondag uitgereikt in Utopolis Turnhout, de Publieksprijs op dinsdag in Siniscoop, Sint-Niklaas.

De hoofdprijs, de internationale CANVAS Award, ging naar CENTAUR van Aktan Abdykalykov uit Kyrgyzstan. Centaur is de naam van het hoofdpersonage, een vijftigjarige man die een sober leven leidt in de sloppenwijken van Bishkek. Lang nadat hij afscheid genomen heeft van zijn criminele leven als paardendief, wordt Centaur opnieuw geconfronteerd met zijn verleden. De jury bij de uitreiking: “CENTAUR is een poëtisch portret over traditie en identiteit. Door de aanpak overstijgt dit het lokale naar iets waar vandaag velen mee worstelen." CENTAUR maakte eerder dit jaar deel uit van de Panoramasectie op het festival van Berlijn en won daar de prijs uitgereikt door CICAE, een internationale vereniging van arthouses.

De ‘Behind the scenes’-award wordt uitgereikt door gedetineerden in de gevangenis van Merksplas, die uit dezelfde films te kiezen hebben als de Internationale Canvasjury. Hun keuze viel op het Indiase HOTEL SALVATION van Shubhashish Bhutiani, een komische roadtrip van vader en zoon naar de heilige stad Varanasi, waar de vader hoopt op een waardige manier te kunnen sterven. Net zoals voor CENTAUR is voor deze film (nog) geen Belgische releasedatum bekend.

De jongerenjury gaf zijn prijs aan LA CAJA VACÍA/THE EMPTY BOX van Claudia Sainte-Luce (Mexico), ook over de relatie tussen een vader en zijn kind, zij het hier een jonge vrouw. De film wisselt tussen het standpunt van Jazmin en haar dementerende vader, voor wie Jazmin opeens moet zorgen terwijl ze hem al jaren niet meer heeft gezien.

De kortfilmprijs (ook wel Kiripi Award, naar de in 2015 overleden festivalgast en fotograaf Kiripi Katembo Siku) was voor THE GIRL WHO DANCED WITH THE DEVIL van João Paulo Miranda Maria (Brazilië), die in 2016 ook al een speciale vermelding kreeg tijdens de kortfilmcompetitie in Cannes.

De Publieksprijs van MOOOV ging naar NEXT TO HER van de Israëlische filmmaker Asaf Korman over de 27-jarige Chelli, die de verzorging op zich heeft genomen van haar jongere zus, de mentaal en motorisch gehandicapte Gabby. De prijs voor NEXT TO HER is geen verrassing. Twee jaar geleden ontving hij al de hoofd- en jongerenjuryprijs, en ook vorig jaar stemden de MOOOV-bezoekers de film naar de publieksprijs. Op de tweede plaats koos het publiek TANNA van Martin Butler, gevolgd door IXCANUL van Jayro Bustamante.

In C-MINE Genk vond er verder een aparte competitie plaats. Een vrij nieuwe prijs werd daar dit jaar voor de tweede maal uitgereikt: de MOOOV-Publieksjuryprijs, waarover Karel Deburchgrave van Filmmagie een apart verslag schreef. Deze prijs ging naar MOUNTAIN (Yaelle Kayam, Israël). Ook die film viel al in de prijzen op MOOOV, want hij werd vorig jaar verkozen tot Beste Film en kon ook de jongerenjury bekoren.

Beeld: CENTAUR

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS