MOOOV, jaar nul

Met de opmerkelijke film THE ATTACK start nu woensdag in Brugge de eerste editie van MOOOV. De film van de Libanese filmer Ziad Doueiri figureert op dit ogenblik nog op de shortlist voor het nakende Filmfestival van Cannes en zou begin juni in de bioscoop uitkomen.

In de loop van 2012 annexeerde Open Doek (Turnhout) het andere wereldfilmfestival Cinema Novo in Brugge – het langst bestaande derdewereldfilmfestival in Vlaanderen - en werkte gestaag verder aan een decentralisatie. Zo komen dit jaar Sint-Niklaas en Genk erbij.

Tot eind april kan de cinefiele veelvraat – en hij zal van goeden huize moeten komen wil hij alle aangeboden 72 films kunnen zien - terecht op een halfdozijn locaties, van Koersel tot Roeselare. Om de toeschouwers her en der te plezieren zijn er films aan het programma toegevoegd die eerder al in de gewone bioscoop (en/of op binnenlandse filmfestivals) te zien waren zoals KINSHASA KIDS, ELEFANTE BLANCO, LES CHEVAUX DE DIEU, THE PATIENCE STONE, WAJDA (foto), TABU, INCH'ALLAH, INFANCIA CLANDESTINA, NO, SAC DE FARINE, MORE THAN HONEY en LA PIROGUE. En ook nog de ontdekkingen SHARQIYA en LOS SALVAJES (Filmvondsten Brussel), NAIROBY HALF LIFE (Afrika Film Festival Leuven), LE REPENTI en RENGAINE (FIFF Namur).

Anurag Kashyap komt zijn 320' lange GANGS OF WASSEYPUR voorstellen. Voorts is de rechtgeaarde filmliefhebber het aan zichzelf verplicht een zitje te reserveren voor PIETà van de Zuid-Koreaan Kim Ki-duk (Gouden Leeuw Venetië 2012), Carlos Reygadas' controversiële parel POST TENEBRAS LUX, THE GRANDMASTER van maestro Wong Kar-wai, de revelatie van de jongste Berlinale THE ACT OF KILLING, 11 GIRLS van Nahid Ghobadi (zus van Bahman...) & Bijan Zamanpira (in competitie), DEPUéS DE LUCIA van Michel Franco (winnaar van Un Certain Regard Cannes 2012), MIDNIGHT'S CHILDREN van Deepa Metha en THY WOMB van de Filipijnse veelfilmer Brillante Mendoza.

Uit eigen land is het uitkijken naar SNAKE DANCE van Manu Riche & Patrick Marnham en vooral ook naar TRAUMLAND van Daniel Lambo, met als voorfilm HOUSES WITH SMALL WINDOWS, een kortfilm van Bülent Oztürk.

Nog enkel aanraders, hoewel zeker geen baanbrekende cinema zoals het node gemiste 36 van Thai Nawapol Thamrongrattanarit, zoals onder meer SOMETHING NECESSARY. Vertrekkende van nieuwsberichten laat de Keniaanse Judy Kibenge haar verhaal naadloos opschuiven naar een dramatische oorlogssituatie, laat de broosheid van vrede aanvoelen tegenover wraak zodat een en ander uitmondt in een pleidooi voor vergeving en verzoening. En in FILL THE VOID weet de Israëlische Rama Burshtein met een bijna documentaire nauwkeurigheid, fijnzinnig en haarscherp de verstikkende sfeer te schetsen van een strak in het gareel lopende ultra-orthodokse familie/geloofsgemeenschap met zijn ambigue rituelen en zachte edoch nadrukkelijke dwang op het individu, een meisje van amper 18 jaar in dit geval.

Maar het hoeft niet allemaal cinema te zijn natuurlijk. De Nederlands-Turkse zangeres Karsu (onderwerp van KARSU. I HIDE A SECRET, een van de tien vertoonde documentaires) maakt deel uit van de Canvasjury en zal graag met juryvoorzitter Helmut Lotti (!) een duet ten gehore brengen. BV-spotters en handtekeningjagers kunnen zich melden bij Lien Van de Kelder en Laurence Roofthooft, die deel uitmaken van dezelfde jury.

“A splendid time is guaranteed for all” Zo zongen The Beatles destijds al. info: www.mooov.be

Geschreven door ALFONS ENGELEN
 
onomatopee