MOOOV, palmares

MAI MORIRE van de Mexicaan Enrique Rivero heeft de Canvas-Award gewonnen van MOOOV, eerste editie. Na Parque Via opnieuw een en al verstilde poëzie. De wat aan het werk van Lisandro Alonso herinnerende film is een bezinning over leven en dood. Een vrouw wordt gevolgd door rivieren en kreken naar haar stervende, bijna honderd jaar oude moeder, die ze wil bijstaan in haar laatste levensdagen. Dankzij de poëtische beelden, meestal in tegenlicht, de spaarzame dialogen en enkele droomscènes is MAI MORIRE geen treurgedicht, wel een hoogstandje van pure, magisch-realistische cinema.

De Prijs vertegenwoordigt een waarde van 15000 euro. Voorzitter van de jury was Helmut Lotti.

De Behing the Scenes-Award, toegekend door een jury van gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas, was voor de Iraanse film MODEST RECEPTION van Mani Haghighi.

De Amakourou-prijs van de jongerenjury was voor de Turkse film ARAF van Yesim Ustaoglu, door de jongeren omschreven als “Een schrijnend verhaal over een meisje dat de sleur van haar leven wil ontvluchten”. Een doorslagje van wat bijvoorbeeld iemand zoals Toni Richardson ruim 50 jaar geleden al deed in Taste of Honey uit 1961.

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee