Namur, het 27ste FIFF

TANGO LIBRE, de tragikomische tangofilm waarmee Frédéric Fonteyne zopas op het Filmfestival van Venetië de Speciale Prijs in de sectie 'Orrizonti' in ontvangst mocht nemen, mag het 27ste Internationaal Festival van de Franstalige Film in Namur (FIFF, van vrijdag 28 september tot en met vrijdag 5 oktober) openen, zeg maar het sympathiekste én meest publieksvriendelijke festival in onze contreien. Voor amper 25 euro kom je aan een passepartout en krijg je de kans om een rijke, gevarieerde en vaak ten onrechte wat miskende cinema te ontdekken uit Franstalig België, Frankrijk en Zwitserland tot Roemenië, Cambodja, Canada en Vietnam om van het Franse gedeelte van Afrika nog niet te spreken. De glimlach van de talloze vrijwillige medewerkers krijg je er trouwens gratis bij. En dat is niet niks. Voorts zijn er ook nog workshops en andere colloquia en en kan je tal van filmers , acteurs en actrices ontmoeten – want ook zij komen graag naar Namur – zoals Benoît Magimel, bekend van Piano en La vie est un long fleuve tranquille en de Franse cineast François Ozon die zijn nieuwste film Dans la maison komt voorstellen, een thriller over escalerend voyeurisme maar ook veel meer dan dat dankzij zijn typische humoristische insteek.

Enkele aanraders uit het grote aanbod: EVERYBODY IN THE FAMILY van de Roemeen Radu Jude (van The happiest girl in the world),onlangs nog goed voor de Grote Prijs op het Filmfestival van Sarajevo. Uit het ruime luik Afrikaanse film die, onafgezien van het Leuvens Filmfestival, nergens anders in België worden vertoond, pikken we LA PIROGUE van de Senegalees Moussa Touré op, een zoveelste film over migratie en bootvluchtelingen maar het onderwerp blijft jammer genoeg brandend actueel en de man, die in 1991 nog werd gelauwerd in Namur, kent als geen ander zijn vak. Net zoals de Marokaanse filmmaker Nabil Ayouch (Ali Zaoua). Zijn thematisch aan Death for sale van Faouzi Bensaïdi verwante LES CHEVAUX DE DIEU ging in elk geval in Cannes niet onopgemerkt voorbij en is ook al zeer actueel.
Sandrine Bonnaire is terug, deze keer met een nieuwe speelfilm J'ENRAGE DE SON ABSENCE. Ook is het uitkijken naar documentaires zoals OVER MY DEAD BODY van de Quebecoise Brigitte Poupart, C'éTAIT MIEUX DEMAIN van de Tunesiër Hinde Boujemaa en HIVER NOMADE van de Zwitserse filmer Manul von Stürler.
Nog mooi volk zetelt dit jaar in de jury zoals Katy Léna Ndiaye (van het schitterende Traces, remember) en Monnia Chokri, de muze van Xavier Dolan.

Voor meer informatie kan je surfen naar www.fiff.be.

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee