Nee, Filmmagie heeft geen leedvermaak

Nadat Joke Schauvliege (CD&V) in een emotionele persconferentie haar regeringspost heeft verlaten, regent het hele en halve verdachtmakingen aan het adres van klimaatactievoerders. Een debat over het beleid van Schauvliege, bevoegd voor cultuur en vervolgens voor ‘Omgeving, Natuur en Landbouw’, is echter meer op zijn plaats. Een terugblik op één etappe uit een lang brokkenparcours.

“Filmmagie vzw ziet subsidies door de schouw vliegen”, dat was mijn trieste conclusie in 2012. Toenmalig minister van Cultuur Joke Schauvliege had welgeteld 0,0 euro over voor de 56ste verjaardag van Filmmagie. Van 230.000 euro naar zero, zero, zero, zero, zero, zero, zero, zero, zonder de cinco eurocent. Van eerste van de klas tot allerlaatste. Van negen gesalarieerde medewerkers naar twee onbezoldigde ‘idealisten’ en twee deeltijdsen, eerst dakloos, later gehuisvest bij Jekino. En dat vier jaar lang. Motivatie van die beslissing was onder meer dat onze 3500 printexemplaren milieuvervuilend waren. De bikkelharde logica van een milieuminister? Of de kromme logica van iemand die vervolgens subsidies verleende aan 60.000 exemplaren van een nieuw, gratis filmtijdschrift boordevol advertenties? Gelukkig had het VAF vier jaar later toch nog 60.000 euro over om ons toen zestigjarige tijdschrift opnieuw te professionaliseren met een nieuwe hoofdredacteur en twee deeltijdse medewerkers. Een VAF-enquête waarin heel wat filmprogrammatoren Filmmagie als hun belangrijkste inspiratiebron kozen, meer dan dubbel zoveel als andere magazines, zal daar wel een belangrijke rol gespeeld hebben.

Nu staat Filmmagie voor haar 63ste verjaardag opnieuw voor een subsidieaanvraag, net op het moment dat Joke Schauvliege haar ontslag heeft ingediend. Zij had het over een complot, haar tegenstanders over incompetentie. Rancune hebben we niet, want dat is een gif dat je zelf neemt in de hoop dat de ander er ziek van wordt. Verontwaardiging, daarentegen, des te meer, want het was precies haar onkunde en een complot die ons nekten. Joke Schauvliege was nu niet bepaald de Vlaamse Melina Mercouri op het gebied van cultuurbeleid. Als velen haar uitspraken over klimaat al bedenkelijk vinden, zal ik u haar uitspraken over cultuur besparen. Toch durven we cultuurbeleid niet vergelijken met klimaatbeleid, dat 7.682.469.047 mensen treft: bij Filmmagie vielen er slechts negen slachtoffers.

Mevrouw Schauvliege kan zonder twijfel rekenen op vergevingsgezindheid, zeker in een partij waaraan 800.000 Arcogedupeerden zonder enig noemenswaardig protest trouw zijn gebleven. Wat Filmmagie betreft, onze drijfveer blijft passie en liefde voor de film. Geen commissie, geen minister heeft ons dat kunnen afnemen.

Karel Deburchgrave, voorzitter Filmmagie vzw

Brussel, 2 februari 2019

Beeld: Le diable probablement, Robert Bresson

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee