Netflix mist, Tarantino en Mendes treffen raak op de Golden Globes

“Mocht je een prijs winnen vanavond, gebruik die dan niet als platform voor een politieke speech”, waarschuwde controversieel komiek Ricky Gervais zijn publiek aan het begin van de Golden Globesavond. “Jullie zitten niet in de positie om mensen de les te lezen. Jullie weten niets over de echte wereld. De meeste van jullie hebben minder lang op school gezeten dan Greta Thunberg”, zette hij Hollywood op zijn plaats. Zijn woorden hadden echter geen grote impact.

Tijdens de dankwoorden ging veel aandacht naar de bosbranden in Australië. Verschillende sprekers riepen op om geld in te zamelen om de vlammen te helpen bestrijden. Russell Crowe, die niet aanwezig was, liet via Jennifer Aniston een boodschap achter: “Vergis je niet, de tragedie die zich momenteel afspeelt in Australië komt door klimaatverandering. We moeten iets doen met alle wetenschap die we hebben, ons wereldwijd richten op groene energie en onze unieke en geweldige planeet respecteren.” Joaquin Phoenix, die de prijs voor Beste Acteur in een drama won met Joker, had ook een statement te maken. Net als Gervais was hij nogal kritisch voor celebrity’s. Phoenix noemde zijn collega-acteurs onder andere hypocriet omdat ze zich bijvoorbeeld wel uiterlijk bekommeren om de bosbranden in Australië, maar eigenlijk niets doen. “Soms moeten we zelf verantwoordelijkheid nemen en ons eigen leven veranderen. We moeten geen privéjet nemen naar Palm Springs”, stuurde de acteur aan op gedragsverandering wegens de milieuproblematiek.

Netflix pakte uit met drie sterke films die eind vorig jaar kort op elkaar te zien waren, ook in onze bioscopen. Marriage Story, The Irishman en The Two Popes sleepten respectievelijk zes, vijf en vier nominaties in de wacht. Van dat indrukwekkende aantal kon Netflix er slechts één verzilveren, de Beste Vrouwelijke Bijrol voor Laura Dern als echtscheidingsadvocate in Marriage Story. Om in aanmerking te komen voor de prijzen moest streaminggigant Netflix zijn films eerst in enkele bioscopen vertonen vooraleer ze online te zetten. Nu blijkt de jury van de Golden Globes, al dan niet strategisch, niet te vallen voor de Netflixproducties. Bij Netflix hopen ze allicht dat de Golden Globes deze keer niet dienen als graadmeter voor de Oscars.

De concurrentie is alvast duidelijk. Quentin Tarantino’s Once Upon a Time… in Hollywood en Sam Mendes’ 1917 (hier in de zalen vanaf 15 januari) wonnen de grote prijzen. Once Upon a Time… in Hollywood won als Beste Komedie en zag Brad Pitt de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol krijgen. Tarantino ontving voor zijn viering van het Hollywood van de jaren 60 ook de prijs voor Beste Scenario. Sam Mendes, die naast onder andere Revolutionary Road de afgelopen twee James Bondfilms op zijn naam heeft staan, kreeg de prijs voor Beste Regisseur. Zijn indrukwekkend in beeld gebrachte oorlogsepos over twee soldaten op een belangrijke missie tijdens de Eerste Wereldoorlog versloeg de drie Netflixfilms en ging aan de haal met de prijs voor Beste Dramatische Film.

Parasite kreeg als eerste Koreaanse film ooit de prijs voor Beste Niet-Engelstalige film. Daarmee herhaalt de satire de Koreaanse primeur van in Cannes, door daar de Gouden Palm te winnen. De vileine klassenkomedie van regisseur Bong Joon-ho toont met een flinke dosis stijl een parabel over falen en succes in een kapitalistisch systeem. De Koreaanse regisseur nam het op voor anderstalige films: “Eens je de 1-inch hoge barrière van ondertitels overwint, zal je nog zoveel fantastische films kunnen zien”, zei hij met behulp van een tolk. En hij sloot af met: “Gewoon al aanwezig zijn tussen al deze geweldige internationale collega’s is een hele eer. Ik denk dat we één taal gebruiken: cinema.”

De winnaars

Beste Film – Drama: 1917
Beste Film – Musical of Komedie: Once Upon a Time… in Hollywood
Beste Regisseur: Sam Mendes, 1917
Beste Scenario: Quentin Tarantino, Once Upon a Time… in Hollywood
Beste Niet-Engelstalige Film: Parasite
Beste Animatiefilm: Missing Link
Beste Actrice – Drama: Renée Zellweger in Judy
Beste Actrice – Musical of Komedie: Awkwafina in The Farewell
Beste Vrouwelijke Bijrol: Laura Dern in Marriage Story
Beste Acteur – Drama: Joaquin Phoenix in Joker
Beste Acteur – Musical of Komedie: Taron Egerton in Rocketman
Beste Mannelijke Bijrol: Brad Pitt in Once Upon a Time… in Hollywood
Beste Filmmuziek: Hildur Guðnadóttir, Joker

Beeld: Once Upon a Time… in Hollywood

Geschreven door LANDER LUYTEN