Nieuw en klassiek: Classics Restored Festival

De noirklassieker 'Detour' (1945) van lowbudgetregisseur Edgar G. Ulmer geeft vrijdag het startschot voor de eerste editie van het Classics Restored Festival, een weekend vol digitaal gerestaureerde parels uit de filmgeschiedenis.

In Bologna vindt jaarlijks een hoogmis plaats voor de cinefiel. Het in 1986 opgerichte festival Il Cinema Ritrovato toont daar de resultaten van minutieus restauratie- en conserveringswerk van over de hele wereld. Van 8 tot 10 maart zal met het nieuwe Classics Restored Festival ook Vlaanderen kennismaken met een uniek op recent gerestaureerde filmklassiekers gericht festival. CINEA (de voormalige Vlaamse Dienst voor Filmcultuur) werkt daarvoor samen met het Belgische filmarchief CINEMATEK, de verdeler van Hollywoodklassiekers Park Circus en Il Cinema Ritrovato.

Voor de restauratie van openingsfilm Detour, vrijdag 8 maart te zien in KASKcinema, werd grotendeels een beroep gedaan op een unieke 35 mm-kopie uit het archief van CINEMATEK. Afsluiten doet de eerste editie van het Classics Restored Festival op zondag 10 maart in KASKcinema met Chantal Akermans Histoires d'Amérique: food, family and philosophy (1989), een anekdotisch document over joodse migranten in de Verenigde Staten. De film is deel van het omvangrijke restauratieproject van CINEMATEK rond het werk van de Brusselse regisseur die in oktober 2015 overleed en ging in januari in wereldpremière op To Save and Project, een festival gewijd aan filmrestauratie in het New Yorkse MoMA.

Classics Restored Festival wil breed gaan in zijn selectie met naast Hollywood- en (Europese) arthouseklassiekers ook korte animatie en slapstick. Zo gaat de zondag van het festival zowel in KASK als in Kunstencentrum BUDA van start met een ‘Slapstick & Animatie Extravaganza’ die bestaat uit korte films uit de periode 1912-1920, live begeleid op de piano. Naast komediegrootheden Charlie Chaplin en Buster Keaton staan twee animatiefilms op het programma: The Story of a Mosquito (Winsor McCay, 1912) en The Clown’s Little Brother (Dave & Max Fleischer, 1920).

Het weekend plukt recent digitaal gerestaureerde films uit alle windstreken, met de nadruk op gecanoniseerde klassiekers: de zowel politiek als esthetisch fel gekleurde western met een extravagante Joan Crawford Johnny Guitar (Nicholas Ray, 1954), de Senegalese ontsnappingsmeditatie Touki Bouki (Djibril Diop Mambéty, 1973), de neorealistische evergreen Ladri di biciclette (Vittorio De Sica, 1948) en Dragon Inn (King Hu, 1967), de Taiwanese wuxia-film die Tsai Ming-Liang opvoert in zijn magistrale Goodbye, Dragon Inn uit 2003.

Hoewel gerestaureerde klassiekers ook andere, op actuele films gefocuste festivals aandoen, denk bijvoorbeeld aan Film Fest Gent, belooft Classics Restored Festival naast vertoningen ook de praktijk van de filmrestauratie toe te lichten en in de bloemetjes te zetten. Elke vertoning wordt kort ingeleid.

Het festival gaat door in KASKcinema (Gent) en Kunstencentrum BUDA (Kortrijk). Meer informatie vind je op de site van CINEA.

Beeld: Johnny Guitar

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee