Nieuwe film Jim Jarmusch toegevoegd aan competitie Cannes

ONLY LOVERS LEFT ALIVE (foto), de nieuwste film van de Amerikaanse cineast Jim Jarmusch, is vandaag toegevoegd aan de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes. De film maakt dus samen met de negentien al eerder bekendgemaakte prenten kans op de Gouden Palm.

De film gaat over twee vampiers die al eeuwen lang op elkaar verliefd zijn. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, Jeffrey Wright en veteraan John Hurt. Jarmusch staat onder meer voor stijlrijke minimal cinema en voor zijn deadpan humor (geestig, met een uitgestreken gezicht, zeg maar). Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de Amerikaanse onafhankelijke film en maakte eerder al naam met films zoals Down By Law, Mystery Train, Dead Man en Broken Flowers. Met zijn doorbraakfilm Stranger Than Paradise won hij in 1984 de Caméra d'Or in Cannes, nadat hij eerder dat jaar al was ontdekt op het Filmfestival van Rotterdam.

Voorts raakten ook de namen van alle juryleden van het competitiegedeelte van het festival, dit jaar van 15 tot 26 mei, bekend. Naast juryvoorzitter Steven Spielberg zetelen de actrices Nicole Kidman en Vidya Balan, de acteurs Christoph Waltz en Daniel Auteuil, de filmmakers Ang Lee (van de Oscarfilm Life of Pi), Naomi Kawase (The Mourning Forest), Lynne Ramsay (We Need To Talk About Kevin) en Cristian Mungiu (van onder meer Gouden Palm 4 Months 3 Weeks and 2 Days). Zij bepalen wie dit jaar de prestigieuze Gouden Palm in ontvangst mag nemen en daarmee in de voetsporen treedt van de winnaar van vorig jaar, Amour van Michael Haneke en The Tree of Life van Terrence Malick twee jaar geleden.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee