Nieuwe publiekscompetitie in Oostende

Onder het wakende oog van master Wim Offline Willaert pakt het Filmfestival Oostende in september naast de vaste waarden de Vlaamse Filmprijzen, de Ensors, en LOOK! ook uit met een nieuwe internationale competitie: Taste of Europe. Daarin worden zes Europese films voorgesteld die in eigen land succesvol zijn, maar in België nog niet kunnen worden vertoond.

De zes films in de Taste of Europe-competitie hebben in België nog geen verdeler, maar daar wil vzw Les Films du Bord de Mer, de organisator van FFO, wat aan veranderen. De prijs, die uitgereikt wordt door het festivalpubliek, zou een eventuele release in Vlaanderen ondersteunen. Daarnaast stelt het festival in samenwerking met Filmclub 62, CC De Grote Post en Klein Verhaal een vaste publieksjury samen, die alle films ter beoordeling te zien krijgt. Welke dat zijn, is nog niet bekend.

De master is elk jaar het gezicht van FFO. Voor deze achtste editie gaat die eer naar acteur Wim Willaert, die in 2013 de Ensor van Beste Acteur won voor zijn stevige rol in Peter Monsaerts Online. Aan de hand van zijn ‘Master Selection’ krijgt hij de kans enkele van zijn favoriete films voor te stellen. Hij selecteerde Bob Rafelsons FIVE EASY PIECES (omdat Willaert “Jack Nicholson als zijn grote voorbeeld ziet”), RUBBER (foto) van Quentin Dupieux (een horrorfilm over een autoband die mensen naar het leven staat…), LE CHAT van Pierre Granier-Deferre (“Hard en mooi, en over honderd jaar nog altijd relevant”, aldus Willaert), BOOGIE NIGHTS van Paul Thomas Anderson (ter ere van wijlen acteur Philip Seymour Hoffman), THE IDIOTS van Lars von Trier (Willaert: “Velen vinden het een idiote film, maar op het einde houdt alle nonsens ineens steek”), L’EAU FROIDE van Olivier Assayas (Willaert herkent zich in de moeilijke jeugd die de personages meemaken), CALVAIRE van Fabrice du Weltz (hij houdt van horror, deze film slaat een unieke richting in, volgens hem) en GAINSBOURG, LA VIE HÉROIQUE van Joann Sfar (om zijn grote muzikale held te eren, die dezelfde leeftijd van zijn vader zou hebben, had hij nog geleefd).

Willaert mocht ook vier ‘Jonge Helden’ selecteren, beloftevolle beginners die nog maar net komen piepen aan de (film)horizon. Hij koos voor Liesa Van der Aa om haar indrukwekkende muzikale carrière. Ze heeft naam gemaakt als televisieactrice, maar voor haar unieke stem en vioolspel werd ze in 2012 genomineerd voor de MIA Beste Muzikant. De tweede ‘Held’ is Gilles Coulier die scoort met zijn kortfilms. Ijsland leverde hem de SABAMprijs voor beste Belgische kortfilm op, Paroles bezorgde hem de juryprijs voor beste kortfilm op het festival van Leuven en zijn jongste werk Mont Blanc werd vorig jaar geselecteerd voor de kortfilmcompetitie in Cannes. Volgens Willaert heeft zijn derde ‘Held’ Maxim Stollenwerk net zoals Coulier “ballen” wanneer het aankomt op montagewerk. Zijn sfeerrijke kortfilm Lilith viel in de prijzen op het BIFFF, werd genomineerd voor een Humoprijs en was geselecteerd voor het kortfilmfestival Leuven. Tot slot wil Willaert cameraman Maximiliaan Dierickx lauweren voor zijn “seks, drugs en rock-‘n-roll” –stijl. Hij filmde de kortfilm Tweesprong van Wim Reygaert, die brons haalde op de StudentenOscars en won in 2013 in Oostgende de Ensor voor Beste Kortfilm.

Naar gewoonte reikt een jury van professionelen op de laatste dag van FFO de Ensors uit, de Vlaamse filmprijzen. De genomineerden zijn uiteraard nu nog niet bekend – niet minder dan 13 Vlaamse films komen in aanmerking - , waaronder favorieten zoals Het Vonnis van Jan Verheyen, Marina van Stijn Coninx, Halfweg van Geoffrey Enthoven, Drift van Benny Vandendriessche en maar liefst twee films van Daniël Lambo: Booster en Los Flamencos. Voor het eerst reikt FFO Ensors uit voor Beste Soundscape en Beste Coproductie, de kortfilmcompetitie is dit jaar opgedeeld in Beste Kortfilm Fictie en Beste Kortfilm Animatie.

De Jury bestaat uit voorzitter Bart De Pauw, filmproducent Dries Phlypo, regisseur Erik Van Looy, scenarist Christophe Dirickx, cameraman Stijn Van der Veken, kostuumontwerpster Kristin Van Passel, acteur en regisseur Tom Van Dyck, Stefaan Werbrouck en ex-Hooverphic-zangeres Geike Arnaert. Twee juryleden moeten hun aanwezigheid nog bevestigen.

HET Filmfestival van Oostende heeft plaats van 12 tot 20 september 2014

Geschreven door WOUTER SPILLEBEEN
 
onomatopee