Nieuwe Vlaamse film CARGO vaart af…

Gilles Coulier, regisseur van de succesrijke tv-reeks Bevergem op Canvas, werkt al ruim een week aan de opnames van zijn eerste langspeelfilm CARGO. Dit keer is niet het gehucht Bevergem, maar wel de stad Oostende de filmlocatie, een plek van contrasten volgens Coulier die “zowel lelijkheid als schoonheid in zich draagt”.

De Oostendse visserskaai waar de persconferentie rond deze nieuwe Vlaamse film plaats heeft, lijkt Couliers woorden kracht bij te zetten. Je hebt er de duinen en de ongerepte natuur, maar ook de grijze loodsen en vissersinfrastructuur. In de Ostend Motor Club staan Gilles Coulier en de drie hoofdacteurs, Sam Louwyck, Sebastien Dewaele en Wim Willaert de pers te woord. Hoewel Louwyck niet veel woorden nodig heeft om zijn verhaal te doen, steelt hij de show: “Hoezo iets zeggen over onze personages? Ik val uit de lucht”. En tegen Coulier nadat die het woord van Louwyck heeft overgenomen: “Exact hetzelfde als wat ik zei dus, maar langer en met meer woorden.”

Na het pas verschenen Belgica, opnieuw een verhaal over broers, die een authentiek beeld van de (Oostendse) visserij wil schetsen. De visserszaak van de drie broers, Jean, Francis en William Broucke is op sterven na dood. Om het bedrijf te redden, verkennen ze alle mogelijkheden. Oostende was eerder ook al de opnameplaats van de kortfilms van de jonge cineast. Ijsland (2009) en Mont Blanc (2013) haalden allebei het festival van Cannes, die eerste via de studentencompetitie en Mont Blanc zat zelfs in de officiële kortfilmcompetitie. Willaert acteerde in alle drie zijn kortfilms, Louwyck in Paroles (2010). “CARGO gaat over het onvermogen om, als broers, deftig en duidelijk met elkaar te communiceren”, aldus Coulier. Het hoofdpersonage in IJsland kampte ook al met problemen om te communiceren.

Jean, het personage van Sam Louwyck, is de oudste en krijgt de verantwoordelijkheid van de zaak op zijn schouders. Hij worstelt met die rol van patriarch en bovendien is de relatie met zijn zoon niet al te best. Francis, de tweede broer, gespeeld door Wim Willaert neemt de zorg voor het huishouden op zich en werkt in de vismijn. Hij gaat zelf niet mee op zee met de andere twee broers. Sebastien Dewaele is de derde broer, William, die pas recent weer het contact met zijn andere twee familieleden heeft opgenomen. Het verwaterde, omdat William als enige de kans kreeg om te studeren. Het bleef bij een kans en zijn studeerplannen zijn opnieuw opgeborgen. Hij keert terug naar de visserij.

CARGO speelt zich af in een ruige en harde mannenwereld, geen enkele vrouw heeft een prominente rol in de film. “CARGO maakt net duidelijk dat de broers een vrouw missen in hun wereld”, zegt Wim Willaert, “hoewel mijn personage Francis die zorgende rol zo goed mogelijk probeert te vervullen.”

Over de taal dan, met drie West-Vlaamse acteurs onder wie nota bene Oostendenaar Sam Louwyck en Sebastien Dewaele die in de kuststad geboren is, zou het verbazen mocht er in CARGO geen succulent West-Vlaams worden gesproken. Bovendien gebruikte Coulier zowel in zijn korte films als in tv-reeks Bevergem op Canvas het pittige dialect als voertaal. Ook in de recente prachtige animatiefilm Cafard van Jan Bultheel werd al het Oostends dialect gesproken. Toch wil Coulier zich niet verliezen in taaldiscussies over een al dan niet typische Oostendse klank. “Voor mij primeert het eerlijke en realistische portret van de drie broers die omgaan met de recente zelfdood van hun vader, tegen de achtergrond van de visserij”, benadrukt de cineast. Realisme, het is een woord dat vaak valt wanneer Coulier het over zijn speelfilmdebuut heeft. Na IJsland, Paroles, Mont Blanc en Bevergem, werd het stilaan tijd voor een langspeelfilm Nu is het afwachten of CARGO ook alle beloftes inlost. Verwacht in de bioscoop: ergens in 2017…

 

Geschreven door Dylan Vyncke

 

CARGO

Regisseur: Gilles Coulier

Cast: Sam Louwyck (Jean Broucke) , Wim Willaert (Francis Broucke), Sebastien Dewaele (William Broucke) ,…

Productie: De Wereldvrede (Gilles Deschryver en Gilles Coulier) en Halal (NL)

Met steun van: Stad Oostende, Het VAF/Filmfonds en Screen Flanders (economisch fonds)

Distributie: Dutch Film Works (DFW)

Geschreven door
 
onomatopee