Nominaties World Soundtrack Awards bekend

Film Fest Gent is sinds jaar en dag een monument wat betreft filmmuziek. Op 28 oktober vinden voor de negentiende keer de World Soundtrack Awards plaats. Tijdens de uitreiking speelt het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé een selectie uit het oeuvre van de gerenommeerde Marco Beltrami. Film Fest Gent brengt ook een compilatie-album uit van zijn werk.

Niet enkel klassieke orkestratie en langspeelfilms, maar ook elektronische soundtracks en televisie- of VOD-series komen in aanmerking. Een jury van verschillende internationale film- en muziekprofessionals deelt prijzen uit voor onder meer de beste compositie van het jaar, de beste score voor een Belgische productie en voor de nieuwste ontdekking in het filmmuzieklandschap. Zelf stemmen (Public Choice Award) kon online tot en met vier september. De vijf albums met de hoogste scores worden later bekend gemaakt.

Binnen de categorie Best Film Composer of the Year vallen verschillende bekende filmtitels meteen op. Met Vice en If Beale Street Could Talk maakt de Amerikaan Nicholas Britell kans op winst. Naar eigen zeggen put hij inspiratie uit het oeuvre van Mozart, Chopin en The Beatles. In zijn muziek voor Barry Jenkins’ film wordt echter meteen duidelijk dat ook de invloed van de klassieke jazzcomponist George Gershwin niet te onderschatten is.

Ook Daniel Pemberton en Alan Silvestri zijn genomineerd als beste componisten van het jaar voor hun soundtracks van respectievelijk Spider-Man: Into The Spider-Verse en Avengers: Endgame. Voor Silvestri is de superheldencinema niet nieuw. Eerder componeerde hij al de muziek voor Captain America: The First Avenger en andere films uit de Avengersreeks. Pemberton is nieuw in het genre, maar maakt meteen indruk met zijn Spider-Man.

Dat de competitie openstaat voor een breed spectrum aan films bewijzen ook de nominaties voor John Powell en Benjamin Wallfisch, beide componisten voor (onder meer) animatiefilms. Powell schreef slechts één score dit jaar, die voor How to Train Your Dragon: The Hidden World. Met een mix van klassieke, heroïsche orkestratie, polyfone koorzangen en meer popachtige nummers doet hij zijn gooi naar de award. Wallfisch daarentegen overtrof zichzelf dit jaar in aantal. Met maar liefst zes soundtracks maakt hij kans op de titel Best Film Composer of the Year.

De genomineerden zijn:

Best Film Composer of the Year
Nicholas Britell: If Beale Street Could Talk, Vice
Daniel Pemberton:Yesterday, Spider-Man: Into The Spider-Verse, Scarborough
John Powell: How to Train Your Dragon: The Hidden World
Alan Silvestri: Avengers: Endgame, Welcome to Marwen, The Predator (compositie met Henry Jackman), Teen Titans Go! To The Movies
Benjamin Wallfisch: Hellboy, Shazam!, Serenity, King of Thieves, The Vanishing, The Darkest Minds

Best Television Composer of the Year
Kris Bowers: When They See Us (seizoen 1), For the People (seizoen 2), Black Monday (seizoen 1), Warriors of Liberty City (seizoen 1)
Ramin Djawadi: Game of Thrones (seizoen 8), Jack Ryan (seizoen 1)
Murray Gold: Years and Years (seizoen 1), Gentleman Jack (seizoen 1)
Hildur Guðnadóttir: Chernobyl, Trapped (seizoen 2)
Jeff Russo: Legion (seizoen 3), The InBetween (seizoen 1), The Act (seizoen 1), The Umbrella Academy (seizoen 1), Star Trek: Discovery (seizoen 2), Counterpart (seizoen 2), Channel Zero (seizoen 4), Snowfall (seizoen 2)

Best Original Song written directly for a Film
‘Requiem for a Private War’ uit A Private War (Annie Lennox)
‘Shallow’ uit A Star is Born (Lady Gaga e.a.)
‘Sunflower’ uit Spider-man: Into the Spider-Verse (Swae Lee e.a.)
‘The Place Where Lost Things Go’ uit Mary Poppins Returns (Marc Shaiman e.a.)
‘When a Cowboy Trades his Spurs for Wings’ uit The Ballad of Buster Scruggs (David Rawlings e.a.)

Best Original Score for a Belgian Production
Frédéric Vercheval: Duelles
Soulsavers: Un Ange
Jorrit Kleijnen & Alexander Reumers: Niet schieten

Discovery of the Year Award
Michael Abels: Us
Segun Akinola: The Last Tree
Anne Chmelewsky: Where Hands Touch
Disasterpeace: Under the Silver Lake
Kris Bowers: Green Book

Beeld: Marco Beltrami, centrale gast op de WSA 2019

Woon de uitreiking en het concert door Brussels Philharmonic bij. 

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE
 
onomatopee