Officiële Selectie Filmfestival van Venetië

LA LA LAND, de musical van Damien Chazelle met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Emma Stone is de openingsfilm van de 73ste editie van het Filmfestival van Venetië (31 augustus – 10 september). In totaal dingen twintig films mee in de competitie om de Gouden Leeuw, 18 films zijn buiten competitie en ook nog eens 19 films zijn geselecteerd voor de sectie Orizzonti, waaronder de nieuwe films van de Vlaamse cineast Peter Brosens en Jessica Woodworth (US) en van de al even Vlaamse Fien Troch.

De volgende twintig films maken kans op de Gouden Leeuw: 
LA LA LAND (US) van Damien Chazelle
THE BAD BATCH (US) van Ana Lily Amirpour
UNE VIE (FR-BE) van Stéphane Brizé
THE LIGHT BETWEEN OCEANS (US-AU-NZ) van Derek Cianfrance
EL CIUDADANO ILUSTRE (AR-ES) van Mariano Cohn & Gastón Duprat
SPIRA MIRABILIS (IT-CH) van Massimo D’Anolfi & Martina Parenti
ANG BABAENG HUMAYO (THE WOMAN WHO LEFT) (Filipijnen) van Lav Diaz
LA REGIÓN SALVAJE (Mexico) van Amat Escalante
NOCTURNAL ANIMALS (US) van Tom Ford
PIUMA (IT) van Roan Johnson
RAI (PARADISE) (RU-DE) van Andrej Kontsjalovski
BRIMSTONE (NL-DE-BE-FR-GB-SE) van Martin Koolhoven
NA MLIJEČNOM PUTU (ON THE MILKY ROAD) (RS-GB-US) van Emir Kusturica
VOYAGE OF TIME (US-DE) van Terrence Malick
EL CRISTO CIEGO (Chili-FR) van Christopher Murray
FRANTZ (FR-DE) van François Ozon
QUESTI GIORNI (IT) van Giuseppe Piccioni
ARRIVAL (US) van Denis Villeneuve
LES BEAUX JOURS D’ARANJUEZ (3D) (FR-DE) van Wim Wenders
JACKIE (US-IT-Chili) van Pablo Larraín

Na Paul Verhoeven in Cannes (Elle) is het de eerste keer in tien jaar dat een Nederlandse (co-)film werd geselecteerd voor de competitie in Venetië. BRIMSTONE, geschreven en geregisseerd door Martin Koolhoven, is een donker verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19de eeuw. De levens van Liz, een jonge vrouw, en van haar gezin zijn acuut in gevaar wanneer een nieuwe dominee in hun leven komt. De hoofdrollen worden gespeeld door onder anderen Dakota Fanning, Guy Pierce, Game of Thrones-ster Kit Harington en de Nederlandse Carice van Houten.

In competitie ook JACKIE, Pablo Larraíns biopic over Jacqueline Kennedy (na zijn kijk op de figuur van de Chileense dichter Pablo Neruda) met in de hoofdrol Natalie Portman en THE LIGHT BETWEEN OCEANS met Michael Fassbender en Alicia Vikander. Een match made in heaven. Auteur-regisseurs binnen de line-up zijn onder anderen Terrence Malick, Lav Diaz, Emir Kusturica, Amat Escalante en François Ozon.

De selectie buiten de competitie bevat onder meer Mel Gibsons HACKSAW RIDGE (Gibsons eerste film als regisseur sinds Apocalypto tien jaar geleden). Ook THE BLEEDER van Philippe Falardeau, À JAMAIS van Benoît Jacquot en MONTE van Amir Naderi zijn geselecteerd. In de categorie non-fictie zijn onder meer AUSTERLITZ van Sergej Loznitsa en SAFARI van Ulrich Seidl te zien. Het festival zal ook de eerste twee episodes van Paolo Sorrentino’s televisieserie THE YOUNG POPE vertonen, met in de hoofdrol Jude Law. Antoine Fusqua’s THE MAGNIFICENT SEVEN, een remake van de iconische Seven Samurai (1954), sluit het festival af.

De sectie Orizzonti (Horizon) bestaat uit een selectie van 19 films, waaronder twee Vlaamse, wat vrij uitzonderlijk is, namelijk KING OF THE BELGIANS van Peter Brosens en Jessica Woodworth en HOME van Fien Troch. Andere films zijn RÉPARER LES VIVANTS van Katell Quillévéré, IL PIÙ GRANDE SOGNO van Michele Vannucci en KU QIAN (BITTER MONEY) van Wang Bing. De focus van deze competitie ligt op de nieuwe trends in wereldcinema.

Daarnaast is het festival gastheer van het nieuwe event Cinema Nel Giardino, een serie van gratis openluchtvertoningen met onder meer IN DUBIOUS BATTLE van James Franco en GEUMUL (THE NET) van de Zuid-Koreaanse maestro Kim Ki-duk.

Het festival voorziet ook een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden cineasten Abbas Kiarostami en Michael Cimino. Zullen worden vertoond: Cimino’s Year of the Dragon en een niet uitgebrachte digitale kortfilm van de serie 24 Frames, waar Kiarostami tot vlak voor zijn dood aan werkte. In een eresaluut aan de Iraanse meester is verder This is My Film: 76 Minutes and 15 Seconds with Kiarostami te zien, een collage van Seifollah Samadian, een voormalige assistent van Kiarostami.

Geschreven door AMINA HATIM & LOULOU VAN LOON & TIRSA VAN DER KLEIJ
 
onomatopee