Officiële selectie Filmfestival Venetië

Hoewel we nog op bijna een maand voor het festival van Venetië zijn en intussen Locarno nog moet beginnen zijn toch alle competitiefilms van het Filmfestival van Venetië (van 2 tot 12 september a.s.), La mostra, al bekend.

A BIGGER SPLASH van Luca Guadagnino

THE ENDLESS RIVER van Oliver Hermanus

THE DANISH GIRL van Tom Hooper

ANOMALISA van Charlie Kaufman & Duke Johnson

BEHEMOTH van Zhao Liang

L'ATTESA van Piero Messina

11 MINUTES van Jerzy Skolomovski

FRANCOFONIA van Aleksandr Sokurov

EL CLAN van Pablo Trapero

L'HERMINE van Christian Vincent

ABLUKA (Frenzy) van Emin Alper

HEART OF A DOG van Laurie Anderson

SANGUE DEL MIO SANGUE van Marco Bellocchio

LOOKING FOR FRACE van Sue Brooks

REMEMBER van Atom Egoyan

EQUALS van Drake Doremus

BEASTS OF NO NATION van Cary Fukunaga

PER AMOR VOSTRO van Giuseppe M. Gaudino

MARGUERITE van Xavier Giannoli

RABIN, THE LAST DAY van Amos Gitai

De Belgische eer wordt eens te meer hoog gehouden door de aanwezigheid van Matthias Schoenaerts in twee competitiefilms: aan de zijde van Tilda Swinton, Ralph Fiennes & Dakota Johnson in A BIGGER SPLASH én in A DANISH GIRL (foto) naast Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard & Ben Whishaw. En België is ook present in de Frans-Tsjechisch-Belgische coproductie MARGUERITE van de Franse cineast Xavier Giannoli.

A BIGGER SPLASH is de remake van het Franse 'La Piscine' van Jacques Deray uit 1969 met Alain Delon & Romy Schneider.

Er zijn vier Italiaanse films in competitie. In 2014 werden er 250 films in Italië gemaakt waarvan er 178 aan Venetië werden voorgesteld. Behalve de bekende naam, Marco Bellochhio valt ook de debuutfilm van Piero Messina op, die tot tweemaal toe de assistent was van Paolo Sorrentino (onder meer voor 'La grande bellezza'). Zijn L'ATTESA is een love story met twee vrouwen (Lou de Laâge en Juliette Binoche), gesitueerd in een nachtelijk Sicilië. Allebei wachten ze op de terugkeer van een en dezelfde man. Van de ene is hij het lief, van de andere de zoon... In PER AMOR VOSTRO speelt Valeria Golino de echtgenote van een lid van de Napolitaanse maffia, de camorra, moeder van drie zonen, al wordt de film niet bestempeld als de zoveelste (Italiaanse) film over de maffia.

De vier geselecteerde Amerikaanse films staan niet onmiddellijk als hollywoodiaans aangeschreven. Laurie Andersons poëtische HEART OF A DOG gaat over verlies. Zij verloor zowel haar moeder als haar echtgenoot Lou Reed (1942-2013) met wie zij 21 jaar samen was.

ANOMALISA van Charlie Kaufman & Duke Johnson is een animatiefilm over de midlife crisis van een man terwijl BEASTS OF NO NATION van Cary Fukunaha, de maker van 'True Detective', getuigt over kindsoldaten in Afrika.

RABIN, THE LAST DAY van Amos Gitai gaat inderdaad over de laatste dag uit het leven van de Israëlische leider, Sokurovs FRANCOFONIA heeft het over het beroemde Parijse museum het Louvre, en BEHEMOTH zou een spraakmakende documentaire van Zhao Liang zijn.

Buiten competitie zijn de openingsfilm EVEREST met Jake Gyllenhaal, GO WITH ME met Anthony Hopkins, BLACK MASS met Johnny Depp, 11 minuten uit THE AUDITION van Martin Scorsese en ook nog NON ESSERE CATTIVO die Claudio Caligari niet kon afmaken, en werk dat door zijn producent Valerio Mastandrea dan maar werd gedaan.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee