Offscreen achtste editie

Met de vertoning van Gouden Leeuw A PIGEON ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE van de Zweedse filmer Roy Anderson– het sluitstuk van zijn drieluik 'The Living Trilogy' – begint vanavond in de bekende undergroundfilmtempel Cinema Nova in hartje Brussel de achtste editie alweer van Offscreen, het festival in Brussel (Cinema Nova & Cinematek) waar de buitenbeentjes van de film een forum krijgen.

Alvast enkele tips die garant staan voor een stevige filmervaring: THE TRIBE (foto) van Miroslav Slaboshpitsky, een van de revelaties van het filmfestival van Cannes vorig jaar (uit de sectie Semaine de la Critique) helemaal geacteerd in gebarentaal (zonder ondertiteling). Een bevreemdende kroniek over hoe een dove jongen zijn plaats moet veroveren in een internaat voor doofstomme jongeren. Ook nog BLIND van Eskil Vogt (over blind worden) en HARD TO BE A GOD van de getalenteerde Rus Alexei German. Het festival wordt besloten op zondag 22 maart met A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT van Ana Lily Amirpour met als hoofdfiguur een vrouwelijke vampier dwalend door de straten 's nachts van de Iraanse stad Bad City.

Tobe Hooper, de legendarische cultcineast uit Texas, is dit jaar eregast op het festival. Hij is vooral bekend als filmer van de horrorklassiekers The Texas Chain Saw Massacre en Poltergeist. Er worden maar liefst tien van zijn films vertoond en zaterdag 7 maart (17u30) geeft Hooper zelf een masterclass in Cinematek. Hij zal onder meer vertellen over hoe hij als onafhankelijke filmmaker tegen Hollywood moest opboksen. Behalve de selectie van Tobe Hooper zijn er nog drie andere reeksen te zien. Bij de Offscreenings worden veertien films vertoond die nog niet eerder in België te zien waren. Zo komt de Brits filmregisseur Peter Strickland, stilaan een habitué van het festival, zelf zijn donker erotisch drama The Duke of Burgundy inleiden.

Botanicals selecteert bijzondere cultfilms. Verwacht je aan mensen die worden opgejaagd door vleesetende planten en vreemde ...paddenstoelen. De grootste selectie is die van het even befaamde als beruchte filmproductiehuis uit de jaren '80 - '90 van het olijke duo Golan & Globus: Cannon Films. Aan de hand van achttien films brengen zij het beste (of slechtste?) uit een era van kitscherige eightiesfilms met een overvloed aan vuurgevechten en opgepompte vechtersbazen met foute kapsels. Films over de onoverwinnelijke American hero en met als hoofdfiguur, de onvermijdelijke acteur Chuck Norris, mogen hierbij niet ontbreken.

Voorts wordt er nog een ode gebracht aan de Belgische cineast en mysterieuze figuur Jean-Jacques Rousseau en de Brusselse seksbioscoop ABC zaliger gedachtenis. Offscreen en Kortfilm.be selecteerden ook nog vijf nieuwe kortfilms. Offscreen spitst zich toe op excentrieke films voor een select publiek. Drie weken lang (van 4 tot en met 22 maart) tonen ze nieuwe films en cultklassiekers.

Voor meer informatie en tickets kan u terecht op www.offscreen.be

Geschreven door SIEBE NICOLAÏ