Offscreen Film Festival

Op woensdag 2 maart gaat de negende editie van het OFFscreen Film Festival van start. Dit drie weken durende festival trakteert jaarlijks liefhebbers van slasher-, cult- en grindhouse cinema op een exceptionele selectie van films die zelfs horrorlegendes als Bram Stoker of Edgar Allen Poe zou doen huiveren. Het festival vindt plaats op vier verschillende locaties in het centrum van Brussel: Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Ritcs.

De vijftig cultfilms die worden vertoond, geven ons een kijk op nieuwere en vroegere meesterwerken die de filmgeschiedenis hebben getekend. Zo wordt hetcontroversiële POSSESSION (1981), geregisseerd door de onlangs overleden Poolse cineast Andrzej Zulawski, op vrijdag 4 maart gescreend. In deze mix van horror en drama copuleert de hoofdrolspeelster Isabelle Adjani met een monster dat een kruising is tussen een octopus, een hagedis en een man. Hiervoor won ze trouwens op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste vrouwelijke vertolking.

POSSESSION maakt deel uit van het thematisch retrospectief over psychotische vrouwen in hysterische genrefilms. Hier worden klassiekers zoals Sisters (1973) van Brian de Palma of Roman Polanski’s Repulsion (1965) vertoond, maar ook de minder toegankelijke films van cultcineasten zoals Lucio Fulci, Dennis Hopper en Abel Ferrara.

Onder het parcours “OFFscreenings” kan men meer avant-gardistisch cultwerk bewonderen. Hierbij raden wij de mysterieuze openingsfilm EVOLUTION aan, de derde langspeelfilm van de getalenteerde regisseuse Lucile Hadžihalilović. Zij zal tevens tijdens deze visie aanwezig zijn. Met deze subtiel feministische body horror creëert ze een uitdagende en intrigerende kijkervaring voor de toeschouwer. In onze maarteditie van Filmmagie wordt de film zowel inhoudelijk als vormelijk geanalyseerd.

Het festival biedt op vrijdagavond 11 maart het lugubere “42nd Street Forever Night” aan. Deze bijzondere avond bestaat uit een conferentie rond de grindhouses met namen als Cameo, Lyric, Empire, Rialto en Apollo die zich in de jaren 60 en 70 in deze beruchte New Yorkse uitgaansbuurt bevonden. Cinema Nova projecteert, in authentieke 35mm, er een drietal extreme films die we eenvoudig kunnen categoriseren onder de genres: blaxploitation, sexploitation, eurotrash, kungfu, nudie cuties, mondo en biker films.

Voor het volledige programma en andere praktische informatie kunt u terecht op: http://www.offscreen.be/nl/. Wij wensen u alvast een heerlijk huiveringwekkende ervaring!

Door Lotar Desmet

Geschreven door
 
onomatopee