Ongezien Kort, 7 september, Antwerpen

Het Antwerpse filmevenement Ongezien Kort breidt uit voor zijn derde editie, die zaterdagavond plaats zal vinden in cinema Cartoon's.  Het eendaagse festival stelt naast Belgische kortfilms nu ook internationaal werk voor. Kortfilms zijn te vaak onderbejubeld en moeten het doorgaans met (maximum) één publieke vertoning stellen. Een dankbaar initiatief, dus.

De indeling van Ongezien Kort is verschoven van een nationale competitie naar een nationaal luik zonder award en een internationale competitie. Deel van de Belgische insteek is Herzien kort, waarin gevestigde makers dapper genoeg zijn om hun oude kortfilms nog eens van onder het stof te halen. De Antwerpse horrorfan Jonas Govaerts (Welp, Tabula Rasa) brengt zijn FOREVER mee, een absurde, humoristische horrorfilm over een vervloekte tattoo, die het goed deed op het kortfilmfestival in Leuven van 2005 (Beste Debuut). Iets minder dapper is Michael Van Ostade (scenario Baba Yega: The Movie), die niet zijn eerste maar zijn tweede korte film toont, het muzikale sprookje SONGS FROM THE OUTSIDE uit 2013. Zijn speelse kortfilms spreken jonge geesten aan en zijn dan ook voorgesteld op het JEF jeugdfilmfestival. Van Ostade werkt momenteel aan zijn langspeelregiedebuut, de kinderfilm De Gebroeders Schimm.  

Terwijl Govaerts en Van Ostade zich toeleggen op lange films, staat er jong Belgisch talent klaar met nieuwe kortfilms. Het afstudeerproject BAMBOE van Flo Van Deuren (RITCS) werd eerder dit jaar geselecteerd door de Cinéfondation in Cannes. De film doet met de warme, zomerse sfeer en de pubermeisjes in de hoofdrol denken aan Provence, dé kortfilmfestivalhit van 2019. Van Deuren noemt de film een ode aan haar pubertijd.

Roma Dhaen, eveneens aanwezig voor het Belgische luik, kan je amper een beginnend filmmaker noemen (zoals de website doet), aangezien zij reeds negen (soms heel korte) documentaires draaide. YSBRANT .17 is haar afstudeerwerk Documentaire aan het RITCS, over de inspiratie van de tachtigjarige kunstschilder Ysbrant van Wijngaarden (°1937), die zichzelf de bijnaam Ysbrant. 17 heeft opgekleefd. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft hij schilderen. Na de vertoning van deze film gaan de oudere en nieuwe garde met elkaar in gesprek.

Waar je bij het bekijken van een festivalprogramma doorgaans overvallen wordt door keuzestress, is dat bij Ongezien Kort nergens voor nodig: de selectie is relatief klein en wordt gewoon achtereenvolgens vertoond. De internationale selectie bestaat uit zes films, en het mag gezegd: het is een verdienste dat Ongezien Kort Brazilië, Japan en Iran naar Antwerpen kon halen. Zeker voor het streng gereguleerde Iran, waar films maken niet ondersteund wordt, is dat niet evident. Maar liefst twee films zijn Iraans: SLAUGHTER van Saman Hosseinpuor en THE PASSPORT van Hanieh Bavali. Hosseinpuor maakte eerder verschillende andere kortfilms (The Last Embrace, Fish) die het tot op internationale festivals schopten. SLAUGHTER is een drama over een arm gezin in een bergdorp, die zich gedwongen ziet om haar laatste koe te verkopen om de winter door te kunnen komen. De zoon des huizes ziet dat liever niet gebeuren en gaat met de koe op de vlucht. De film heeft een koud, winters kleurenpalet met veel blauwtinten. In THE PASSPORT laten verschillende personages hun foto laten nemen voor hun internationaal paspoort. Zo krijgt de kijker een overzicht van de redenen waarom mensen vertrekken. Er wordt gefilmd vanuit het oogpunt van de fotograaf, in feite het hoofdpersonage. Van wat dichterbij komt BATHERS van de Fransman Florian Goralsky en het Portugese ALFAIÃO van André Almeida Rodrigues. Rodrigues registreert in zijn documentaire met observerende camera de bewoners van het piepkleine dorpje Alfaião. Een oudere man zit met zijn kat voor de haard, kinderen spelen voetbal, een bakker kneedt zijn deeg: Rodrigues vangt de schoonheid van het alledaagse:

De selectie oogt bijzonder veelbelovend. Voor een pas van de twee programma's betaal je 14 euro. 

Meer info

Beeld: Slaughter

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee